maanantai 16. toukokuuta 2016

Luonnotonta

Otin vahingossa tällaisen kuvan, jossa on havaittavissa eräänlainen suomenlippuefekti. Kuva on mökkirannastamme ja siinä on näkyvissä myös ikiaikainen, tai noi melkein ikiaikainen laiturimme ja laiturin kaiteella istuva lokki. Kuva on otettu yhdentoista aikaan illalla. Tutkailen mahdollisuuksia siirtyä pidemmäksi aikaa mökille erakoitumaan ja kirjoittamaan.

 Minun ongelmani on siinä, etten ole mikään erityinen luontoihminen. Minua kiinnostaa ihmisen luoma kulttuuri enemmän kuin luonto. Luontoa voi vain ihailla, ihmisen luomaa kulttuuria voi sen sijaan kauhistua ja analysoida, joskus tietysti myös ihailla, mutta yhä harvemmin.

Kauhistuttavuudessaankin ihmisen toimet ovat kuitenkin minun mielestäni luontoa kiinnostavampia. Luonto lepää. Se on mitä on ellei ihminen sitä töni ja ärsytä.

Toisaalta on kyllä hedelmällinen ristiriita siinä, että nykyajan ihminen on usein hyvin kiinnostunut luonnosta, suorastaan hurmioitunut siitä. Ajattelen nyt vaikka lintubongareita. Mutta ihmisen oma elämä erkaantuu yhä kauemmaksi siitä mikä on luonnollista. Kotitaloudet desinfioidaan, ruoka käsitellään teollisesti, lisääntyminen hoidetaan laboratoriossa jne. Ehkä ihmiset siksi ovat niin kiinnostuneita luonnosta, koska heidän oma elämänsä on tietyllä tavalla luonnotonta.
Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Onpa äärettömän kaunis kuva! Tuossa on jotain japanilaista sävyä, vaikka tyypillinen suomalainen rantamaisema.

    VastaaPoista
  2. Joskus sokeakin kana löytää jyvän ja näin kävi minulle tämän kuvan kanssa. Kieltämättä tässä on jotain japanilaista meininkiä.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!