tiistai 9. marraskuuta 2010

Ai niin, se meni taas

Pitäisi ilmeisesti ryhtyä taas määrätietoisemmin lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta, sillä Finlandia Junior listassa oli vain yksi, jonka kirjoja olen lukenut, nimittäin Tapani Bagge. Markus Majaluoma on tähän asti ollut tuttu vain kuvittajana. Baggeltakaan en tietenkään ole tätä nimenomaista kirjaa lukenut. Mielikuvissani ehdin jo ostaa uuden auton ja remontoida kesämökin keittiön Finlandia-junior rahoillani, mutta ei nyt sitten enää tarvitsekaan miettiä annanko kuvittajalle puolet, vai neljäosan palkintorahoistani. Muutenkin olo on samanlainen kuin koululaisena, kun en taaskaan saanut hymytyttöpatsasta, vaikka omasta mielestäni olin ihan kiva.

ps. Grafomaniassa keskustellaan innokkaasti Finlandia juniori-kriteereistä.

Share/Bookmark

13 kommenttia:

 1. Moi, sorry kun huutelen täältä sivusta ihan nopsasti vaan OT:na tässä remonttisiivouksen ja petiin kellahtamisen välissä, että luin Pelastusrenkaita ja tykkäsin MIELETTÖMÄN paljon! Huumoria, herkullisia tilanteita ja paljon tunnetta, ja loppusanat kissanpentuineen ja ruusuineen oli niin kaunis, että tuli oikein tippa linssiin :´-)

  (Palaan taas järkevämpien [tai "järkevämpien"] kommenttien kera nettiin hillumaan, kunhan toi pölysavotta on ohi.)

  VastaaPoista
 2. Anu, mietinkin että miten sun kotiinmuuttopuuhat ovat sujuneet. Mukava että tykkäsit kirjasta:-)

  VastaaPoista
 3. :( Mediaa seuraavat lukijat eivät näe koskaan tätä toista todellisuutta. Siis sitä, mikä fiilis on syksyisin sillä kirjailijoiden enemmistöllä, joka kovasti palkinnot ja ehdokkuudet myös ansaitsisi, mutta ei koskaan saa.

  En ole koskaan esim. ymmärtänyt, miksi jo Finlandian kerran voittanut voi olla ehdokas useampaan kertaan? Joku järkisyy siihen on oltava, mutta itse en keksi mitään: onhan tässä maassa nyt pakko olla niin paljon ehdokkuuden arvoisia kirjailijoita, että ei se rivistö tyhjäksi jäisi vaikka jo palkitut jätettäisiin väliin.

  Tämä oli joka tapauksessa rehti postaus, kiitän siitä ja pahoittelen. En saanut hymytyttöpatsasta kyllä minäkään koskaan - sen sai aina vain ne, jotka valittiin myös Luciaksi.

  VastaaPoista
 4. Ina, kiitos myötätunnosta:-) Mutta palkintojen tarkoitushan on vauhdittaa kirjamyyntiä, ei tuottaa mahdollisimman laajalle kirjailijajoukolle mielihyvää, siksi palkintoja ja ehdokkuuksia varmaan oikein toivotaankin ropisevan sopivimmille tyypeille eikä niitä kannata roiskia sinne tänne. Mitkään niin alkeelliset jutut kuin reiluus ja oikeudenmukaisuus eivät muutenkaan kuulu taidemaailmaan ollenkaan. Siinähän on kysymys täysin mittauskelvottomasta asiasta, makuasiasta. Miten makuja nyt voi pistää järjestykseen. Ja myös tykkääjien tykkäykset ovat täysin avoimesti aivan eri arvoiset. Se on pelin henki ja mitä nopeammin ja täydellisemmin tämän sulattaa, sitä parempi;-)

  VastaaPoista
 5. Ehkäpä se tapahtuu sitten, kun et enää edes odota sitä. Ajattele miten hyvältä se sitten tuntuu :)

  VastaaPoista
 6. Ei, kun epäilen ettei se sitten enää tunnu miltään. Jollekin kävi niin. En muista kuka se oli, joka sai vanhana jonkun palkinnon, ja sanoi telkussa, että harmi kun tää ei tullut joskus nuorena, jolloin siitä olisi viitsinyt iloita. Tajusin heti, että siinä on hengenheimolainen. Älytöntä unohtaa että kuka se oli.

  VastaaPoista
 7. ;D Minä en tätä kyllä sulata. En millään. Rettelöin. Oisko ton sanoja ollut joku iäkäs nobelisti, kuulostaa tutulta?

  Se on tietysti totta, ettei palkintoja eikä kritiikkejäkään kirjailijoiden mielihyvän takia tehdä, mutta mielestäni yhden porukan takia kumminkin, nimittäin lukijoiden.

  Palkintoraati-ihmisten rooli ei käy sekään kateeksi, aika vaikea homma kaiken kaikkiaan. Vaikka omistaisikin sen ainoan oikean maun. ;)

  VastaaPoista
 8. Mut siis hei, isotälukijaryhmäthan perinteisesti ovat olleet niitä häviäjiä näissä palkintogeimeissä! Moni mökin mumma saa taas finlandiavoittajan hyllyynsä, vaikka ehkä tykkäisi enemmän Anneli Kivelästä. Rahvaan kirjamaku on näille raadeille ollut suorastaan kauhistus. Onko Laila Hietamieskään ollut koskaan ehdokkaana, vaikka kirja tipahtaa joka vuosi. Tosin nyt luiskahdin huomaamattani aikuisfinlandian puolelle, vaikka tässä postauksessa oli juniorista kysymys.

  VastaaPoista
 9. Täällähän on hyviä huomioita!
  En toista kommenttejani aiheesta tässä, koska ne on luettavissa Garfomaniasta, jossa käydään vilkasta keskustelua:
  http://grafomania.wordpress.com/

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!