keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Kauhua nyt ja vuonna 1918

Kirja kirjan kirjoittamisesta on oma genrensä, näin kai voisi sanoa. Moni kirjailija haluaa tehdä aiheesta oman versionsa. Minullakin on sellainen, Nainen joka kirjoitti rakkausromaanin. Nyt on Susu Petal liittynyt joukkoon ja julkaissut kirjan Goottiemon kauhujen lipas. Kirjassa on Kuvittajan kuvitus. Jos haaveilet kirjan kirjoittamisesta ja julkaisemisesta, niin tätä kirjaa ei kannata ohittaa. Tämän avulla voit sukeltaa luovaan prosessiin mukaan ja nähdä, etteivät asiat aina mene niin kuin niiden kuvittelee menevän.

Tässä Kimmelin arvio kirjasta.

Eilen kuulin sattumalta, että Pekka Railon julkaisematon käsikirjoitus Valkoisten vankina on julkaistu viime syksynä. Tässä linkki Hesarin arvosteluun. Isoisäni Toivo Ellilä oli Tammisaaren vankileirillä lääkärinä, mutta kuten on ollut tapana, ei tällaisista asioista ole meille perheenjäsenille juuri puhuttu. Isoisä kuoli jo vuonna 1940, joten minulla ei ole ollut käsitystä siitä minkälaisesta tyypistä on ollut kysymys. Siksi olikin hauska lukea Railon aika eloisa kuvaus Toivosta. Myös iso-iso-tätini Matilda mainitaan. Kun luin Railon käsikirjoituksen silloin kun se vielä makasi Työväen arkiston uumenissa, koin valaistuksia ja aloin ymmärtää asioita uudesta näkökulmasta. On ihan selvä, ettei sellaisen kokemuksen jälkeen voinut kovin sujuvasti ryhtyä elämään onnellista ja huoletonta perhe-elämää. Lapset ja me lastenlapset olemme saaneet osamme Tammisaaren vankileirin varjoista.


Share/Bookmark

13 kommenttia:

 1. Kauhua 1918 on aihe, johon sinun on palattava, lupaa se. Ja aika siitä eteenpäin.

  Kiitos puffauksesta :D

  VastaaPoista
 2. Tältä suomalaiset pelastettiin:

  ”--Lenin, Trotski ja heidän pari apuriaan keksivät jotain, millä ei ollut vertaa maailmanhistoriassa, Vankileirien saariston. Sen toimeenpanija oli tietenkin Stalin. --Neuvostoliitossa Saaristo maksoi ehkä 40 miljoonalle hengen ja aiheutti kahta, kolmea suuremmalla joukolla joskus kuolemaa pahemman kärsimyksen.”
  http://kemppinen.blogspot.com/2012/04/lisaa-tietoa-nuorisolle.html

  VastaaPoista
 3. Niin, jos suomalainen vankileirien saaristo olisi maksanut 40 miljoonan suomalaisen hengen, niin sepä olisi ollut jotakin.

  VastaaPoista
 4. Siinäpä onkin kiinnostavaa pohdittavaa täksi päiväksi. Kuinka monta suomalaista olisi kuollut punaisen Suomen järjestämillä vankileireillä? Ehkä suomalaisetkin olisi viety suuren ja mahtavan ihannemaan arktista luontoa ihailemaan samoille seuduille kuin virolaiset ja muut suomensukuiset kansat.

  VastaaPoista
 5. Niin tosiaan, lohdullisempaa oli tulla näännytetyksi nälkään lähellä kotikontuja.

  VastaaPoista
 6. http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/valkoisten-vankina/

  Suosittelen jokaista (no, ainakin yli 30-vuotiasta) tarkistamaan oman sukunsa vaiheita em. aikana - minä ainakin tiedän omani varsin hyvin. Joku voi yllättyä, sillä asioista on vaiettu ja vaietaan aktiivisesti vieläkin.
  Hmmm...

  Anonyymi voisi myös tarkistaa, että ns. punaisen terrorin uhreiksi mainitaan n. 1 400 -1 700 henkilöä. Valkoinen terrori vaati n. 8 000 henkeä ja tässä ei yhtään leiriä ole otettu vielä mukaan.

  Puolueetonta tietoa on nykyisin runsaasti saatavissa, tämä siis Anolle.

  VastaaPoista
 7. Se oli sotaa. Jos kapinalliset olisivat voittaneet, Suomi olisi ollut osa terrorivaltiota-
  Suomi pelastui myöhemminkin
  http://www.visitestonia.com/fi/neuvosto-viro-ja-sotilaallinen-kierros

  VastaaPoista
 8. Polga, kiitos linkistä. Tosiaan Ylikankaan sotasurmaprojektikin tuotti paljon tietoa kansalaissodan uhreista, oletettavasti aika puolueetontakin tietoa.

  Anonyymi, kyllä sodassakin pitäisi olla jotkut säännöt, ei julmuuksia kauheasti kannata sillä selittää, että silloin oli sota. Eikä kotimaan julmuuksia oikein voi puolustaa silläkään, että jossain muualla on tapahtunut julmuuksia myös. Jossain toisaalla tapahtuneet julmuudet eivät pese pois näitä omia erheitä.

  VastaaPoista
 9. Niin on, mutta pitää muistaa, mitä todella tapahtui.

  VastaaPoista
 10. Heh, Pentti Saarikoskella on vähän sen tyyppinen runo. Mitä tapahtuu todella.

  VastaaPoista
 11. ... luen juuri Tiarnia-sarjaa ja kävi mielessä, miten Pentti myös Katseli Stalinin pään yli ulos (ja tähänkin on oma vinkeä selitys olemassa, miksi ja mitä tapahtui)

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!