keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Ne asiantuntijat on aina niin asiantuntijoita

Nyt kerätään kertomuksia kirjoista, jotka muuttivat elämämme.

Yhtenä yksittäisenä lapsuuden tärkeänä kirjana muistan Anne Holmin Davidin. Se kertoo pojasta, joka autetaan pakoon vankileiriltä ja joka kulkee yksin halki Euroopan kohti kotia. Davidilla on kaunis sielu, muistan että lukiessa toivoin voivani olla yhtä vahva ja oikeudentuntoinen kuin hän.

Muistan jossain tyttökirjaseminaarissa maininneeni kirjan ja sanoneeni, että kukaan ei yleensä tunne sitä. Silloin yleisön lastenkirja-asiantuntija sanoi terävästi, että kyllähän se on erittäin tunnettu teos. Hän sanoi sen jotenkin hyvin opettavaiseen sävyyn, niin että ymmärsin olleeni väärässä epäillessäni, ettei Anne Holmia muka tunneta. Mutta milloin on kirjasta otettu viimeksi uusi painos suomeksi? Vuoden 63 versioita tarjoaa Helmet. Peräti kaksi kappaletta on kirjaa tarjolla. Tuskin voi olla kovin tunnettu kirja, väittäisin näin. 



Share/Bookmark

17 kommenttia:

  1. Minä muistan kirjan ala-asteelta (1970- ja 80-lukujen vaihde). Sitä luettiin ääneen luokassa. Joukossa oli niin huonoja lukijoita, etten tajunnut juonesta mitään. Myöhemmin löysin kirjan kirjastosta ja luin kertaalleen läpi. Erittäin tunnetuksi en väittäisi, tunnistin kuvauksestasi, mutta en olisi tiennyt kirjoittajaa enkä nimikettä.

    VastaaPoista
  2. Vaikka olen tuhansia romaaneja lukenut, minun on tosi vaikea poimia yhtään yksittäistä, joka olisi "muuttanut elämäni". Tietokirjoista kyllä, mutta ei oikein romaaneista...

    Jos jollain on ollut iso vaikutus, niin Daniil Harmsin novellikokoelmalla, jota luin pienenä, koska se on vaikuttanut omiin kirjoituksiini niin paljon. Mutta sekin on enemmän kirjallinen vaikute, kuin elämän muuttanut teos.

    VastaaPoista
  3. Aika kiinnostavaa Kaisa, että tuohon aikaan luettiin koulussasi.

    Maija, Harmsia ovat muutkin kehuneet, pitäisi ehkä joskus tarttua itsekin.

    VastaaPoista
  4. Anne Holm ei ole tunnettu Ruattis, Tanskassakaan ei hänen kirjat tunnettuja...

    VastaaPoista
  5. I Am David av Anne Holm
    Englanniks löytyy kirjakaupast, vuodelta 2004.

    VastaaPoista
  6. Kirja on saanut paljon palkintoja.
    Crystal Heart Award
    Heartland Film Festival
    Lewis Carroll Shelf Award
    American Library Association Notable Book
    Best Scandinavian Children's Book
    Boys Club of America Junior Book Award Gold Medal

    VastaaPoista
  7. Aika ison kasan olen kirjoja lukenut elämäni varrella, mutta mainitsemasi kirja ei ole tuttu. Oma isäni, jonka lapsuus sijoittui kansalaissodan molemmin puolin, muisteli lukuelämyksenään kirjaa Saaren orvon seikkailut. Sekään ei ole koskaan vastaani tullut, vaikka kovasti olen yrittänyt sitä löytää aikanaan. Onko kenellekään tuttu? Kirjailijaa en tiedä.

    VastaaPoista
  8. Never heard about that book.

    VastaaPoista
  9. Kiinnostava juttu nuo palkinnot.

    Delilah, en ole kuullut tuosta kirjasta. Kuulostaa kiinnostavalta kylläkin.

    VastaaPoista
  10. En tiedä, lohduttaako yhtään (tyttökirjat eivät ole vahvinta aluettani), mutta minulle tuli postaustasi lukiessani ensiksi mieleen ruotsalainen dekkaristi. Tarkistin Googlettamalla: sehän oli tietenkin Anne Holt ...

    - Saaren orvon seikkailut -kirjaa en tunnista, mutta kirjaston hausta paljastuu kirjailijaksi tuttu nimi: Fredrik Marryat. Hänen meriaiheisia seikkailukirjojaan tuli joskus luettua. Taisi olla niin, että ne olivat isäni poikavuosien suosikkeja (50/60-luvun hankolaisena poikana meri kiinnosti kirjoissakin) ja hän niitä suositteli.

    Eli vaikka tyttökirjaklassikko on minulle tuntematon, poikakirjaklassikko osuu lähemmäksi. Näin kurjasti se vanha kehno sukupuoli meitä jaottelee, vaikka tässä on jo jokunen vuosikymmen yritetty tasa-arvoistua ...

    VastaaPoista
  11. Siis Frederick Marryat: oikeinkirjoituksen täsmennys siltä varalta, että joku innostuu kirjastosta etsimään ...

    VastaaPoista
  12. Kiitos kiinnostuksesta ja vinkistä! Jatkan etsintääni kirjailijan nimen avulla.

    VastaaPoista
  13. Kyllä bloggaaminen on ihmeellistä. Sen avulla saa tietää kaikkea jännittävää. Sellainen täsmennys Penjamille, että Davidia ei kai pidetä varsinaisesti tyttökirjana. Päähenkilö on poika joka yksin seikkailee maailmalla jne. Anne Holmilta on suomeksi käännetty toinenkin teos Peter Peter. Siinä nykyajan poika humpsahtaa historiaan ja oppii sieltä kaikenlaista. 60-luvulla ei ollut internettiä ja yritin aivan vimmaisesti löytää Anne Holmilta lisää kirjoja, kyselin kirjastonhoitajaltakin että eikö nyt olisi jossain jotain. Mutta pelkkää eioota tuli vastaukseksi.

    VastaaPoista
  14. Ennen Internettiä luettiin, mitä eteen tuli. Onneksi.

    Minuun teki suuren vaikutuksen H.Rider Haggardin Kuningas Salomonin kaivokset. Kirjailija oli luonut teoksen alle puolesssa vuodessa lyötyään vetoa veljensä kanssa, että voisi kirjoittaa yhtä kiinnostavan kirjan kuin Stevenson.
    Aluksi ei löytynyt kustantajaa, mutta kirjasta tuli viktoriaanisen ajan suursuosikki ja menestys kaikialla maailmassa. Kaikki tämä tieto on minulle uutta, luin juuri Wikipediasta.

    KIrjailijan oma elämä oli tarua ihmeellisempää, hän oli jo 19-vuotiaana Etelä-Afrikassa, toimi siirtomaavirkamiehenä, lakimiehenä, oli hyvin oppinut jne jne. Aateloitiin.

    Mikä sitten minua kiinnosti tuossa ensimmäisessä "lost worlds" - seikkailuromaanissa? Yksi kohta on jäänyt mieleen. Se kohta, jossa nainen tulee lähteelle, jonka piti antaa ikuinen elämä. Mutta nainen muuttuukin muumioksi, hajoaa. Samanlainen kohtaus on tuttua monista seikkailuelokuvista. Se kiinnostaa nähtävästi teini-ikäistä lukijaa, joka ehkä ensi kerran tajuaa sitä lukiessaan oman kuolevaisuutensa ja samalla koko ihmiskunnan yhteisen kohtalon.
    http://en.wikipedia.org/wiki/H._Rider_Haggard

    VastaaPoista
  15. Huomaan, että minulla on monia aukkoja sivistyksessä. Tällainenkin kirja jäänyt väliin aikoinaan. Kiitos tiedosta!

    VastaaPoista
  16. Suuri kiiiitos tästä vinkistä! Olen muistellut vuosia, mikä ihme ko. kirja on nimeltään, mutta nyt löytyi! Jos kiinnostaa, vilkaise joskus juttuni:

    http://kirsinkirjanurkka.blogspot.com/2012/04/anne-holm-david.html

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!