lauantai 14. huhtikuuta 2012

Siivousta

Eilen pistin katkolle kaikki lehtitilaukseni.

Turun sanomat halusi tietää, miksi en enää halua heidän lehteään. Kerroin rehellisen syyn: En kestä paperitulvaa. Viikossa tulee lehtilaatikko täyteen. Olen koko ajan joko hautautumassa lehtiin tai sitten kantamassa lehtiä pihan perälle paperinkeräyslaatikkoon.

Tilausten päättäväinen ja harkittu katkaiseminen aiheutti euforian.

Mutta tipahdanko minä lopullisesti kärryiltä, kun en tiedä mitä maailmassa tapahtuu?
Pitää kyllä muistaa, että eipä se tietäminen ole minua tähänkään mennessä auttanut.

Nyt voisin siivota elämästäni muutakin turhaa, esimerkiksi autosta haluaisin luopua. Juuri nyt se makaakin kadun varressa, koska talvi on imenyt akun tyhjäksi. Me emme nykyisessä elämäntilanteessa tarvitse autoa kuin kesällä, mökkimatkoille. Olen miettinyt sitä vaihtoehtoa, että auton voisi vuokrata sen sijaan että makuuttaa omaansa kadun varressa vandaalien syöttinä.

Saa nyt sitten nähdä kuinka lähtee elämä sujumaan lehdettömän aamukahvipöydän äärellä. Haaveilen siitä, että voisin lukea enemmän kirjoja.

Share/Bookmark

33 kommenttia:

  1. Itse luen lehteni netistä ja samaisen pöydän ääressä lipitän myös aamukahvini. Hyvin pysyy perillä maalimanmenosta ilman paperiversioitakin. Eikös niissäkin suurin osa ole nykyään sitä viihdepuolta? Eli ei menetä kovin paljon, jos ei aina ole kärryillä kuka ns. panee ja ketä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sen panemisen ympärillähän maailma pyörii... Netti on kieltämättä kätevä uutisväline, kunhan se vain toimii.

      Poista
  2. "Mutta tipahdanko minä lopullisesti kärryiltä, kun en tiedä mitä maailmassa tapahtuu?"

    Höh, voihan uutiset lukea netistä :) Mä teen niin, mahtuu aamiainenkin pöytään kun ei valtava sanomalehti peitä sitä kokonaan. Tai jos olen riittävän aikaisin jalkeilla, katson Ylen aamu-tv:tä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin voi lukea netistä, mutta aamuteeveekoukussa joskus olleena kauhistun ajatusta, että lankeaisin avaamaan aamulla töllön;-)

      Poista
  3. Minulle ei ole koskaan tullut sanomalehteä omaan kämppään. Aikakauslehtiä tulee yleensä yksi, tosin Suomessa asuessani aika paljon niitä dyykkasin, ostin alennuksista, sain kavereilta jne. Aikoinaan lainasin kirjastostakin paljon.

    Joskus on tullut tilattua sanomalehden ilmaisia näytekuukausia ja aina ne lehdet jäävät lukematta! Oli sitten Hesari tai se New York Timesin kansainvälinen versio, joka saatiin viime vuonna.

    Nykyään nettiaikana paperinen sanomalehti tuntuu kieltämättä vähän ...ylimääräiseltä.

    VastaaPoista
  4. Minulle ei ole tullut päivälehteä yli kahteenkymmeneen vuoteen. Puutarhalehtiä tilaan pätkittäin ja puolisolle tulee pari ammattilehteä. Silti tuppaa kertymään meilläkin ihan liikaa paperinkeräykseen kannettavaa, kun ilmais- ja jäsenlehtiä tulee niin paljon. Ihan hyvin pärjään minäkin netin uutisilla..tai sitten en, mutta en vaan itse huomaa pudonneeni kelkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkaiseva kuulla Millan, että olet pärjännyt niin hyvin. En usko, että olisit pudonnut kelkasta:-)

      Poista
  5. Minäkin väsyn paperitulvaan, vaikka olen piintynyt lehtien lukija. Minusta on hauskaa pitää paperia kädessäni ja ajatella, mikä ihmeellinen keksintö kirjapaino oli.

    Mutta kirja on tietenkin ykkönen, oikea paperinen kirja. Kauhea asia on se, että kirjat vievät paljon tilaa. Asumme nykyään kuin vanhojen kirjojen kaupassa. Jospa jotain niksahtaisi päässäni ja haluaisin ruveta lukemaan kirjat netistä ja varsinkin tabletilta. Käsittääkseni ne ovat vielä aika raskaita. Jos ne olisivat oikein kevyitä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjat vievät tilaa ja keräävät pölyä. Mutta en ikinä vaihda niitä sähköiseen versioon!

      Poista
  6. Liiat lehdet ovat kyllä ongelma ja aikasyöppö. Meille tulee nykyisin Hesarista sekä paperi- että digiversio, joista paperiversio vain minua varten. Harkitsemme pelkkään digitilaukseen siirtymistä. iPadista voi kätevästi lukea lehden aamukahvipöydässä, mutta siinä ei ole kuolinilmoituksia, jotka pitäisi lukea tietokoneella näköisversiosta.

    Jotenkin sekä paperitulva että informaatiotulva ahdistavat. Pitäisi tyytyä yhteen uutislähetykseen päivässä niin kuin joskus muinoin, niin elämässä ehtisi enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on siis vähän niin kuin vyö ja henkselit siis.

      Uutistenkin katselu on jonkinlaista huumetta, sitä paitsi ne ovat aika outoja.

      Poista
    2. Oletko kysynyt Hesarilta, että saisiko kuolinilmoitukset iPad-versioon? Ei tietenkään kannata mainita, että harkitsee luopumista paperiversiosta. ;-P

      Poista
  7. On liikuttavaa, miten tärkeitä kirjat ovat olleet ihmiskunnan historiassa. Keskiajan maalauksissa pieni hartauskirja (Book of Hours) on kädessä statussymbolina niin kuin meillä luxuskännykkä tai e-book. Maria lukee kirjaa lata hoitaessaan tai laittaa sen hetkeksi syrjään, kun enkeli tulee huoneeseen.
    http://blogisisko.blogspot.com/2012/04/kommentti-lehdet-ja-kirjat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevaisuuden taiteessa kädessä ehkä on kännykkä jolla pelataan angry birdsiä

      Poista
  8. Meilläkin sanomalehtipinot kasvoivat huomattavasti, kun kellään ei ollut aikaa niitä lukea.

    Vuoden alussa tuli stop! Lakattiin tilaamasta, ja mikä helpotus! Uskomatonta miten ne lukemattomat lehdet rasittivat mieltä. Nyt se rasite on poissa!

    Katsotaan illalla uutiset tv:stä, tietsikka täydentää mahdollisen uutisvuodon. Tuntuu, että elämä on huomattavasti helpottunut. Lehtiuutiset olivat sitä paitsi vanhentuneita jo ilmestyessään.

    VastaaPoista
  9. Kiinnostavaa Liisu, tätä on siis ilmassa. Ja tuo on totta, kun aamulla lukee lehdestä jotain, se on useimmiten ollut tiedossa jo edellisenä päivänä, jolloin kaikki ovat puheet siitä fbookissa.

    VastaaPoista
  10. Lapsuudessani asuin pikkukaupungissa, ja samassa korttelissa oli sanomalehden toimitus ja kirjapaino. Muistan kirjapainon suuret koneet ja painomusteen tuoksun.
    .
    Nyt siitä lehdestä on jäljellä vain muutama sivu, joka ilmestyy suuren lehtiyhtymän julkaiseman sanomalehden viikonloppujulkaisuna. Olen tilannut sen viikonloppunumeron nähdäkseni, mitä muistoja kaupunkilaiset kertovat puretuista puuutaloista, entisen maailman symboleista.

    Jo useita vuosia sitten eräs toimittaja, joka lähetti Suomesta talousuutisia kansainväliselle lehdistölle sanoi, että hänen ammattinsa tulee pian tarpeettomaksi. Nythän ollaan jo niin pitkällä, että toimittajarobobotti kokoaa jo talousuutiset ja urheilukilpailujen tulokset paremmin kuin ihminen. Ne luetaan yhä usemmin netistä.

    VastaaPoista
  11. Olette kaikki Kirstin vakivieraat niin nuoria, että ette ole lopullisesti höyrähtäneet aamukahvilehden välttämättömyyteen. Itse en oikein saa kahviani alas ilman lehteä. Vähän veikkaan, että kun aamukahvilehteen addiktoitunut joukko kuolee, kuolee myös paperilehti. Nuoret eivät lehtiä enää tarvitse, en tarvitsisi minäkään ilman tuota addiktiota. Pitäisikö perustaa erityinen ALL (anonyymit lehdenlukijat)meitä "lehdistejä" varten? Ajatelkaa miten jylhää mennä kokoukseen ja aloittaa: "Hei, olen Vanha Erkki ja lehdisti.En voi juoda aamukahviani ilman paperista sanomalehteä. Tätä on jatkunut keskeytymättä jo 55 vuotta."
    Sitten nousee ryhmän vetäjä seisomaan, taputtaa minua olalle ja kyynel silmäkulmassa sanoo: "Erkki, Erkki, me olemme kaikki samassa veneessä. Meille voit puhua kaiken, toistan vielä; kaiken tästä asiasta."

    VastaaPoista
  12. Pelkäänpä, että tuollainen ALL alkaa aika piankin tuntua ihan tarpeelliselta ryhmältä. Siksi pinttynyt paperilehtien selaaja olen.

    VastaaPoista
  13. Tässä suhteessa kerrostalon huono puoli on se, että lehti tulee niin koukuttavasti postiluukusta jo yökahden jälkeen. Se on liian hyvä aika jättää käyttämättä... Lehdenluvun jälkeen saa taas unta hyvin aamuun asti, kun tietää tietävänsä kaiken tarpeellisen jo ennen heräämistään... :)

    VastaaPoista
  14. Tiedän muitakin, jotka lukevat lehtensä yöllä ja nukkuvat sen jälkeen makeasti aamuun asti.

    VastaaPoista
  15. Jaa-a. Taas jää muutama toimittaja työttömäksi.

    VastaaPoista
  16. Luen aamuisin aina jotain kesken olevaa kirjaa, mutta tsekkaan myös teksti-tv:n uutiset. Vasta myöhemmin on netin aika.

    Kansan uutisten viikkolehteä luen säännöllisesti, mutta sehän ilmestyy vain perjantaisin, joten ei kamalaa lehtikasaa siitä synny ja viikonloppuna on kiva lukea kunnon paperista lehteä, yhdestä lehdestä riittää siis viikonlopuksi.

    Jotenkin surku, jos kaikki paperiset sanomalehdet häviävät...

    VastaaPoista
  17. Mä luulin kotoa pois muuttaessani, etten pärjää ilman sanomalehteä, mutta kummasti siihen tottui. Olen kyllä lukenut Metroa bussissa työ- ja koulumatkoilla, sen avulla pysyy riittävästi kärryillä.

    Viikonlopputilaus jostain päivälehdestä voisi olla yksi vaihtoehto vieroitusoireisiin.

    VastaaPoista
  18. Viikonlopputilaus tosiaan voisi olla yksi vaihtoehto, Velma. Ja ilmaisjakelulehdet tuovat helpotusta nekin.

    Anonyymi, minäkin tykkään kyllä paperisesta lehdestä, mutta ärsyttää kun sen mukana tulee niin paksu nippu sellaista materiaalia, josta en välitä. Miksi ei voisi tilata lehteä ilman urheilusivuja esim.

    VastaaPoista
  19. Mietiskelen vain sitä, että ensin jätetään lukematta lehdet, seuraavaksi kirjat.
    Näin se menee.
    Eikö meidän kirjoittajien pitäisi pitää kaiken painetun sanan puolta?
    Urheilusivujen lukeminen (ainakin joskus) voisi olla terveellistä poistumista omalta mukavuusaluelta :)

    VastaaPoista
  20. Onhan se totta tuokin. Mutta minulla ei kyllä ole tarkoitus kirjoja hylätä.

    VastaaPoista
  21. Mutta sinä kirjailijana olet esimerkki.
    Ajattele, jos sanomalehdissä alettaisiin kirjoittaa, että ei kirjoja kenenkään kannata ostaa ja lukea, lopettakaa sellainen, turhaa roskaa vain tulee...
    Kaikki tieto ei todellakaan ole netissä. Nippeliasiat kyllä, tiedon tarkistamiseen, kun olet aktiivinen osapuoli, mutta lehdenlukijana olet vastaanottaja. Omasta mielestäni kielen kehittymisen näkee lehdistä - köyhtymisen netistä.

    VastaaPoista
  22. Kansanuutisten viikkolehti tulee vielä. Voin tilata rinnalle jonkin toisenkin lehden, jos keksin jonkin mikä on tilaamisen arvoinen.

    VastaaPoista
  23. Jospa kirjojen lukemisen sijasta hillutkin aamukahvin aikana – ja entistä enemmän muutenkin – netissä.
    "Luin vielä viimevuotisen nobelistin kirjan, ja voin lukea ehkä toisenkin, jos keksin jonkin, mikä on lukemisen arvoinen..."

    VastaaPoista
  24. Yritän varoa, ettei mene noin pahaksi.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!