lauantai 7. heinäkuuta 2012

Majavakevät rulettaa!

Erkki vinkkasi, että Keskisuomalaisessa oli ollut arvostelu Majavakeväästä. Kirjailija tykkää, kun hänen kirjastaan sanotaan, että se on hyvin vaikuttava ja koskettava. Enempää analyysia ei sitten enää kaivatakaan!

Mutta se tietysti pistää jäitä hattuun, että jo toukokuussa, kun kävin pokkaamassa Kirjava kettu kirjallisuuspalkinnon, minulle kerrottiin, että Majavakevättä on vaikea saada kirjakaupoista, koska se on niin vanha kirja. Ja siis kirjahan oli ilmestynyt helmi-maaliskuussa. Lastenkirja siis vanhenee noin kahdessa kuukaudessa.

Olen saanut Majavakeväästä paljon myönteistä palautetta, mutta on pari soraääntäkin. Se jäi erityisesti kaivelemaan, kun Ismo Loivamaa jossain arvostelussa sanoi, että lastenkirjoissa hämmästyttävän usein juututaan adoptioteemaan eikä huomata, että maahanmuuttajiakin on. Se otti pattiin ihan erityisesti, koska kirjoitin maahanmuuttajista jo 2000-luvun alkuvuosina Emma ja kesäblues ja Emma ja Amorin huolet kirjoissa. Mutta olen minä jo päässyt siitä yli, jos joku nyt luulee, että kaiket päivät täällä puren rystysiä tämän asian vuoksi.


Share/Bookmark

3 kommenttia:

  1. Emma-kirjoissa on todellakin ajankohtaisia asioita jo kauan ennen muita. Mutta kriitikot ja lehdet eivät useinkaan huomaa tai ole kiinnostuneita muusta kuin samoista kirjoista, joita muutkin pitävät esillä. Kai kyseessä on lähinnä ajanpuute. Ole iloinen siitä, että olet nyt selvästi läpäissyt kiviseinän.:)

    Minäkin kirjoitin jo 1990-luvun alussa monikulttuurisuudesta, maahanmuuttajista, lapsityövoimasta, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, itsemurha-aikeista Aurora-kirjoissa. Vain Iisalmen Sanomat ja Hesarin kaupunkitoimitus ja ihan muutama kriitikko mainitsivat siitä. Mutta koska ne kirjat julkaisi ns. kirkollinen kustantaja, useimmat kriitikot eivät ole koskeneet niihin pihdeilläkään.:) Nythän Kirjapajaan kirjoittavat monet julkkikset. He eivät näytä kokevan syrjintää, sillä he kuuluvat jo samaan sakkiin, josta kirjoitetaan koko ajan.

    Luulisin, että Ismo Loivamaa on käsitellyt kirjaasi muutoin asianmukaisesti. Koin hänet hyvin kannustavana kriitikkona varsinkin alkuaikoina. Hän on tehnyt hyvin paljon lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolesta.

    VastaaPoista
  2. No en tiedä läpäisemisestä, mutta joka pienestä pihahduksesta pitää yrittää mekkaloida. Joo Loivamaa on kunnioitettava toimija ajalla, ei siinä mitään.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!