keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Ihanat entisajat


Ihmisten työaikoja tutkinut ekonomisti, professori Juliet Shor huomasi, että työläisten pitkät työajat ja lyhyet lomat ovat enemmän poikkeus kuin sääntö ihmiskunnan historiassa. Hän muistuttaa asiasta nyt, kun  työaikoja ja -uria ollaan pidentämässä useissa maissa.

Keskiajan talonpoikia vaivasivat nälänhädät, kulkutaudit ja sodat. Ruokavalio ja hygienia olivat surkealla tasolla. Kyntö ja korjuu ovat ankaraa työtä, mutta talonpojilla oli vuodessa lomaa kahdeksasta viikosta puoleen vuoteen. Kirkko määräsi pakollisia lomia, jottei kansa kapinoisi. Häät, hautajaiset ja kastajaiset saattoivat tarkoittaa jopa viikon mittaisia juhlia. Kun kylään sattui kiertäviä viihdyttäjiä, odotti väki vapaata.

Lisäksi ruoka-ajat olivat pitkiä ja nokoset kuuluivat iltapäivään.Tällaisia juttuja tässä artikkelissa.

Kun taannoin lueskelin vanhaa satakuntalaista keittokirjaa, yllätyin kun siinä valitettiin, ettei häitä enää 1900-luvun puolella ole juuri vietetty paria viikkoa niin että koko kylä osallistuu juhliin ensin morsiamen sitten sulhasen kotona, vaan halutaan selviytyä häistä muutamassa päivässä. Aijaa, onpas hätäistä tosiaan jos häitä on juhlittu vain muutama päivä. Satakuntalaisen keittokirjan kautta minulle valkeni sekin kuinka yhteisöllistä meininkiä elämä Suomen maalaiskylissä oli vielä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Pitoja varten vietiin naapuriin leivontatarvikkeita ja pitotalosta taas kuskattiin sitten maistiaisia ja kaikenlaisia kakkoja ympäri kyliä kiitokseksi tarvikkeista. Ja kuten todettu, häitä vietettiin sitten parikin viikkoa. Silloin varmaan tiesi juhlineensa.

En tiedä onko se ihan vääjäämätöntä, että vanhat ihmiset alkavat haikailla menneisyyteen, mutta aika hohdokkaalta kyllä tuntuu tuo muinainen elämänmeno. Elettiin sitä silloinkin. Oli ehkä köyhää, mutta lokoisat olot kuitenkin. Vapaata riitti, ja juhlan aiheita.

Share/Bookmark

2 kommenttia:

  1. Haikailija saa usein syytteen epärealismista ja lisäksi esille nostetaan haikailun kohteena olevan ajanjakson huonoja puolia. Ei siis saisi haikailla. Niin tai näin, tämä meneillään oleva aika tuntuu ahdistavalta, koska niin moni kokee yksinäisyyttä ja irrallisuutta. Se ei ole luontainen tila ihmiselle. Viihdekulttuuri hirvittää myös. No, tulipahan nyt sanottua miten minä koen. Hyvää joulun tuloa! t. Orvokki

    VastaaPoista
  2. Kyllä pitää rohkeasti haikailla, jos siltä tuntuu!

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!