maanantai 28. joulukuuta 2015

Kaurismäki tukki Kristiinan suun

Kävin katsomassa Tyttökuninkaan.

Historiasta kertovat elokuvat tai romaanit kertovat etupäässä tekijöiden omasta aikakaudesta. Niinpä Kristiinan tarinassakin nousi päärooliin kipuilu sukupuoliroolin ja seksuaalisen suuntautumisen kanssa. Kristiinasta tehtiin emootioittensa kanssa teutaroiva äkäpussi ja hänen filosofiset ja teologiset pohdintansa jäivät sivurooliin. 

Elokuvassa on kohtaus, jossa Kristiina yrittää kertoa ajatuksistaan häntä töllistelemään tulleelle rahvaalle, mutta neuvonantaja vaientaa Kristiinan ja käskee tarjota rahvaalle olutta. Neuvonantaja siis tiesi, ettei rahvas ollut kiinnostunut Kristiinan ajatuksista. Elokuvan tekijät puolestaan tiesivät nyt, ettei yleisökään ole niistä kiinnostunut, joten Kristiinaa ei taaskaan päästetty ääneen. Sen sijaan meille tarjottiin Kristiinan ja hovineidin paljasta pintaa seksikohtauksessa mustan raamatun päällä. 

Mutta elokuva oli toki viihdyttävä. Olin yllättynyt, kun elokuvasta sai sen käsityksen, että filosofi Descartes olisi myrkytetty Tukholmassa. En ollut sellaisesta kuullutkaan, mutta nyt ystävä oli heti kaivanut esiin lehtijutun, jossa tällainen spekulaatio esitetään ja arsenikkimyrkytys todistetaan. Ehkäpä niin.

Share/Bookmark

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mitä mielessä!