torstai 3. joulukuuta 2015

Mihin meni luottamus?

Kuulin äskettäin hoitotyöpaikasta, jossa työn laatua ryhdytään seuraamaan niin, että kerran viikossa arvotaan se työntekijä, jonka asiakastapauksiin liittyvät kirjaukset tarkistetaan.

Miettikää.

Ei siis ole kysymys siitä, että kuinka se asiakkaiden kohtaaminen sujuu, miten asiakkaat kokevat saavansa apua, vaan kuinka tämä kaikki kirjataan tietokonejärjestelmiin. Pomo, jolla tietenkään ei ole muuta tekemistä kuin suorittaa arvontoja ja tutkia kirjauksia, tarkistaa siis hoitotyön laadun syynäämällä ruudulta onko kaikki mennyt paragraafien mukaan.

70-luvulla tehtiin pömpöösi elokuva Suomen ja Neuvostoliiton suhteista ja elokuvan nimi oli Luottamus. Siitä lähtien olen toistuvasti palannut ajatukseen, että itse asiassa luottamus on kaiken perusta. Jos ihmisten välillä on luottamusta, kaikki sujuu. Jos luottamusta ei ole, mikään ei suju.

Jos luottamusta ei ole, pitää varmistaa pykälin, että kaikki menee sääntöjen mukaan. Mutta kun elämä on kaoottista ja yhteensopimatonta sääntöihin, ajaudutaan asetuksiin ja poikkeuksiin ja poikkeusten poikkeuksiin.

Asianajajille riittää töitä, kun etiikka ja moraali ulkoistetaan tietokoneohjelmille ja lainsäädännölle. Siis herätkää ihmiset. Te olette unessa selvästikin.
Share/Bookmark

4 kommenttia:

 1. Hieno huomio luottamuksesta. Sehän on tunneasia ja me elämme maassa, jossa tunne on korvattu järjellä. Sitä mikä ei ole järjellä todettavissa, ei ole olemassa. Nyt järki pyritään korvaamaan tietojärjestelmillä ja sitten ihmetellään kun kukaan ei viihdy enää töissä ja kaikki menee pieleen.

  VastaaPoista
 2. Kun äitini sai kotipalvelua, hoitajien muutoinkin niukasta asiakasajasta meni kohtuuttoman paljon siihen, että heidän piti kirjata kaikki tekemisensä tietojärjestelmään.
  Luottamus hyvä, kontrolli parempi, sanoi Lenin, tuohon mainitsemaasi elokuvataiteen helmeen viitaten.
  Itse olen toista mieltä. Kyttääminen syö tehokkuutta ja oikean työn aikaa. AK

  VastaaPoista
 3. Kyttääminenhän on ilmaus siitä, ettei työntekijän etiikkaan luoteta. Kun ihminen tajuaa, ettei häneen luoteta niin sehän vähentää motivaatiota, ei se ainakaan kannusta häntä olemaan mahdollisimman hyvä työntekijä. Jos aletaan ajatella, että aina tarvitaan ulkoista pakkoa jotta ihmiset toimisivat oikein niin kohta meillä sitten tosiaan on porukkaa, joka toimii oikein vain jos on pakko. Masentavaa kehitystä.

  VastaaPoista
 4. tja, dokumentointi erityisen tärkeetä kun jotain menee vikaan, koulussakin.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!