maanantai 16. marraskuuta 2009

Äh, ei huvita yhtään

Viimeisimmän, mutta jo jonkin aikaa sitten ilmestyneen Parnasson pääkirjoituksessa Papinniemi puhuu HS.fin runoarvostelukeskustelusta, joka on kuulemma poikkeus hänen lukemiensa nettikeskustelujen joukossa. Puheenvuorot on muotoiltu hyvin ja ne sisältävät rakentavia ja analyyttisia ajatuksia. Sellaisia ei hänen mukaansa netissä juuri näe. Hän kirjoitti aiheesta siksi, että Parnasso on ryhtynyt julkaisemaan kirja-arvosteluja netissä, mutta arvosteluissa ei ole kommenttimahdollisuutta, koska kirja-arvostelut imuroisivat palstoille niin paljon asiattomuuksia.

Tämä on minusta kiinnostavaa. Katsokaas kun minusta netti on juuri sen vuoksi ollut niin ihana aarreaitta, että siellä voi jatkuvasti törmätä mielenkiintoisiin ja hyvin muotoiltuihin ja perusteltuihin mielipiteisiin mitä ihmeellisimmistä ja kiinnostavimmista aiheista. Voisin siis kirjoittaa ihan päinvastoin kuin Papinniemi.

Minäkin olen silti huomannut, että Parnasson blogin kommenttiosastolla on joskus ihmeellistä rähinää. Se ei kyllä minua häiritse, koska en seuraa blogin kommenttiosastoa kovin tarkasti, juuri siksi kun siellä ei yleensä koskaan ole mitään minua kiinnostavaa. Miksi Parnasson blogi imee luokseen asiattomuuksiin sortuvia kirjallisuudenystäviä, tämä on minusta kiinnostava kysymys.

Mietin tätä asiaa siksikin, että Littfest lähestyy uhkaavasti, ensi lauantaina pitäisi kertoa blogeista Lukijan ilo ja vastuu näkökulmasta.

Mietin myös sitä, miksi niin usein blogien kohdalla viitataan aina niiden, samoin kuin niissä käytävän keskustelun tasottomuuteen. Tässä minun kotikulmillani on kapakka, ja olen aika varma, että sielläkin on päivän aikana aika paljon tasotonta keskustelua. Jostain syystä minulla ei ole ollut mitään tarvetta mainita asiasta, tai esimerkiksi kirjoittaa siitä blogiini, tai kulttuurilehteen. Siis ennen kuin nyt.

Share/Bookmark

12 kommenttia:

  1. Ehkä Parnasson blogin lukijoilla on niin kova pätemisen tarve. Kunnianhimoiset miehet asialla jne.

    VastaaPoista
  2. Kirjallisuusihmiset ovat harvoin kovin tasapainoisia ja tyytyväisiä ihmisiä. Vain tyytymättömyyden ryydittämänä syntyy ylipäänsä painavaa sanottavaa. Sopusointu luo sopusointua, mutta ei kirjallisuutta. Uskoisin, että tämä piirre näkyy juuri tuolla Parnasso-blogin keskusteluissakin. Onneksi!

    VastaaPoista
  3. Ehkä noin Iines. Mutta se ei vielä ratkennut miksi kirjallisuusväki niin nyreästi suhtautuu näihin tyytymättömyyden ryydittämiin sanojiin. Kiiltomatokin lopetti keskustelupalstansa jne.

    Niinpä anonyymi, kunnianhimo teettää kieltämättä kaikenlaista.

    VastaaPoista
  4. Minulla ei ole antaa vastauksia noihin kysymyksiin, mutta olen itsekin ihmetellyt sitä, miksi monet tahot niin kovasti pelkäävät asiattomia kommentteja. Keskustelupalstoilla toki meno saattaa nimettömien kommentoijien toimesta mennä varsin ikäväksi, mutta blogeissa näkee asiattomia kommentteja suorastaan yllättävän harvoin. Omaani ei ole kahdeksan kuukauden aikana tullut ainuttakaan asiatonta. Toki bloggaan matalalla profiililla ja sopuisasti - mutta silti.

    VastaaPoista
  5. Sinulla on kuitenkin Flora uskonnollisia aiheita, minkä voisi olettaa vetävän puoleensa kommenttihäiriköitä, niin kuin kaikki vähän tulenaroiksi koetut jutut.

    Itse olen blogannut neljä ja puoli vuotta, eikä minullakaan ole toistaiseksi ollut suuria ongelmia. Voi kyllä olla, että olen vähän puupää, joskus on käynyt niin että joku kommenttilaatikossa on syntynyt epäsopua kommentaattorien kesken, mutta en ole aistinut tilanteen vakavuutta.

    VastaaPoista
  6. Kirjallisuusihmiset ovat usein vieraantuneet todellisesta, elävästä elämästä. Kun pyörii vain oman päänsä ja minänsä sisällä, ei kykene enää näkemään asioiden välisiä suhteita.
    Oma minä alkaa rähistä kuin liekaan kytketty pimahtanut koira ja tehdä holtittomia syöksyjä kuviteltuja vihollisia kohti.
    Parnasso on samalla tavalla vieraantunut ja asenteellinen kuin sen bloggaajatkin. Itsekorostuksen tarve on huutava: huomatkaa meidät, vaikka levikkimme on hädin tuskin 7000 kappaletta... (vai onko sitäkään?)
    Kaikissa pienissä, ahtaissa piireissä on vallalla kauna ja katkeruus.
    Kirjallisuusihmiset eivät ole siinä poikkeus.
    Se vain on niin surullista, sillä toivoisi juuri heidän olevan avarakatseisia, suvaitsevaisia, oikeasti kiinnostuneista muista ja maailmasta.
    Kirstin blogin kommentoijat keskustelevat aidosti ja kuuntelevat toisiaan. Kirsti kommentoi viisaasti ja diplomaattisesti "tasottomiakin" viestejä: siksi blogin sävy on niin sivistynyt.
    Emännän ääni ratkaisee.

    VastaaPoista
  7. Mukavaa ja inspiroivaa Vaasan matkaa, laita lämpimät vaatteet päälle, siellä on kylmä.

    VastaaPoista
  8. Joo kiitos Hirlii.

    Hei anonyymi, voi sekin kyllä auttaa pitämään blogin kommenttiosastoa siistinä, ettei tämä ole sillä tavalla vetovoimainen blogi kuin Parnasso, jolla on instituutioasema ainakin kirjallisuusharrastajien sielunelämässä, joskaan ei kyllä sen laajemmin. Vaikka Parnasso onkin lehtimaailman marginaalia, niin on se kuitenkin kirjallisuudessa kunkku, ja minun blogini puolestaan marginaalin marginaalia, mikä on ihan ok.

    VastaaPoista
  9. Huomasin että tulet tänne Vaasaan Littfestiin. Harmi kun en pääse livenä kuuntelemaan, lapsenhoitoteknisistä syistä.

    Epäilemättä Parnasson instituutioasema vetää asiattomuuksia puoleensa. Yleinen sääntö on varmaan, että jos joku/jokin näkyy julkisuudessa, niin raatokärpäset kerääntyvät sinne. Kyllä matalalla profiililla voi viettää paljon korkeatasoisempaa elämää.

    Toinen tapa houkutella asiattomuuksia puoleensa on lähteä haastamaan riitaa. Olen itse joskus kirjoittautunut jäseneksi facebookin rasistipalstoille saadakseni hämmentää niiden sisäsiittoista lyödään-yhdessä-somalia-laulukuoroa. Vastaukset ovat olleet sitä luokkaa että kyllä sen jälkeen on jo kaivannut suihkua ja hampaidenpesua.

    Terv. Juha "Mudzahir" Tuomikoski

    VastaaPoista
  10. Mudzahir, joo sen olen kyllä huomannut että kyllä sitä saa ärhäköitä kommentteja jos tieten tahtoen alkaa kaivella verta nenästään.

    VastaaPoista
  11. Loukkaavat kommentit jakautuvat epätasaisesti, joissain blogeissa tuntuu olevan useampikin tasainen vainoaja ja moni taas jää ihan ilman. Ja jos samalla sivustolla on sekä keskustelupalsta että blogeja niin se keskusteluosio vetää enemmän trolleja yms kuin blogikommentit.

    Siinäkin on eroja että mitä keskustelupalstoja lukee. Hesarin on mennyt suurelta osin täysin lukukelvottomaksi kun joka aihe käännetään maahanmuuttajakriittisyyteen, pakkoruotsiin, feminismiin ja muutamaan muuhun aiheeseen ja ihmisten lukutaitokin tuntuu olevan usein hukassa...mutta toisaalla on sitten niitä hieman erikoistuneempia ja marginaalisempia palstoja joissa on fiksujen ihmisten hyvää keskustelua.

    VastaaPoista
  12. hdcanis, noinhan se varmaan on. Paras keskustelu ehkä versoo juuri marginaalissa. Verkko on siitä hyvä, että se tuo marginaalinkin kaikkien ulottuville. Marginaaliset hyvät keskustelut pitää siis osata löytää. Niin, onhan se tietysti ongelma.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!