tiistai 18. toukokuuta 2010

Turku on absurdin mekka

Minulta pyydettiin absurdia Turkuun liittyvää novellia kokoelmaan, jonka tarkoitus on ilmestyä joskus ensi vuoden puolella. Sanoisin näin, että runsauden pula syntyy, sillä Turku on absurdin mekka. Täällä sattuu ja tapahtuu jatkuvasti kaikkea, jota ei uskoisi todeksi. Myllysilta, Toriparkki, tapa jolla kulttuuripääkaupunkivuotta ajetaan. Nytkin ollaan juuri sopivasti lakkauttamassa Taideakatemian Nukketeatterin ja sirkuksen koulutusohjelmia. Rönsyt pois, että on sitten kulttuurille tilaa vuonna 2011! Joten tietenkin suostuin oikopäätä, voisin saman tien tarjoutua kirjoittamaan kokoelman kaikki novellit.

Eilen tuli jossain ajankohtaisohjelmassa pätkä siitä kuinka pari pientä lastenkotia ollaan säästösyistä lakkauttamassa. Lastenkodit ajetaan alas, ja lapsoset hajasijoitetaan ympäriinsä. Ihan kiva. Näillä lapsillahan on elämässään jo kosolti kokemusta hylkäämisistä ja siitä että heistä ei kukaan välitä, joten tällainen lastenkodin alasajo ei varmaan tunnukaan missään. Ja jos he ovat tällä välin ehtineet kiintyä toisiinsa ja mahdollisesti hoitajiin, niin onkin jo korkea aika katkaista tällaiset kiintymyssuhteet, ettei totuus unohtuisi. Tervetuloa Turkuun.

Share/Bookmark

13 kommenttia:

 1. Onnea !

  En tiedä aina onko tolkun ja ihan arkisen järjen puute absurdiutta vai puhtaasti typeryyttä ja julmuutta, sekä ymmärryksen puutetta. Täällä asuessaan on tullut erityisesti pohtineeksi juuri näitä asioita. Jostain syystä.

  Näin myös tuon lastenkotijutun joka on hyvin kuvaavaa, virkamies selittää että "tämä liittyy hallinnonuudistukseen ja on ihan helppo ja ykisnkertainen juttu" lastenkodin johtaja on järkyttynyt, ja syystäkin.

  Materiaalia ei tästä kaupungista puutu. Kirjoita hyvä novelli, ja eiköhän se sinulta luonnisttukin !

  VastaaPoista
 2. Hirlii, typeryys ja julmuus voi ilmetä asioina, joissa on absurdi ulottuvuutensa. Lapset, joilta viedään koti alta, tuskin kokevat tilannetta absurdina, se on heille luultavasti pelkästään tuskallinen. Mutta ulkopuolelta tarkastellen absurdius näkyy.

  VastaaPoista
 3. Muistan jo vuonna kivi & keppi siellä asuneena, kuinka aina oli jotakin samanlaista omalaatuista tekeillä. Eli asiat eivät ole muuttuneet miksikään... Kuten yksi kaverini sanoi, kannattaisikohan Turku polttaa uudelleen? Siinä olisi aihe valmiina.

  En edes jaksa kommentoida kaikkea, mitä nytkin tiedän taas olevan tekeillä. Sanon vaan, että ketuttaa pienen ihmisen puolesta! Nih kerta.

  VastaaPoista
 4. On todella vaikea ymmärtää sosiaalipalveluiden alasajoja. Eikö ihminen muka ole arvokkaampi, kuin mikä tahansa muu?

  Pelkästään rahanpuutteesta ei ole kysymys, vaan kysymys on sydämen kylmyydestä, väärästä arvottamisesta ja ymmärtämättömyydestä, sillä kohteena ovat yhteiskuntamme kaikkein heikoimmat. Ne, jotka eivät kykene itse pitämään puoliaan.

  VastaaPoista
 5. Tuollaistako Turussa nykyään, minu siellä asuessa kaikki asiat järjestyksessä..

  VastaaPoista
 6. Polgara, hyvä ettet jaksa kertoa kaikkea minkä tiedät olevan tekeillä täällä, koska voisi tulla liian iso ahdistus kaiken sen kuulemisesta.

  Delilah, osut naulan kantaan. Kylmät arvot jylläävät.

  Hannele, vaikea uskoa...

  VastaaPoista
 7. Turussa on Kakolassa istunut rikollinen, kokoomuslainen ja entinen kaupunginjohtaja, peruspalvelulautakunnan puheenjohtajana. Tosin näitä lakia rikkoneita istuu nykyisin maan hallituksessakin, eikä Kakolaakaan enää ole, se uusi laitoskin taitaa olla aivan piukassa jo.

  Kun kaupunki teki päätöksen kaupunginasuntojen myynnistä ja jotkut huomauttelivat, että niissä asuu ihmisiä joiden pitäisi jatkossakin asua jossakin, niin Kakolan kundi huusi puhujapöntöstä ja heilutti nyrkkiään: "Nyt on tullut aika lopettaa tämä hyysäily !".

  Kaupunginhallituksessa istuu muutama muukin jotka aikovat tosiaankin lopettaa kaikenalaisen hyysäilyn. Nähtäväksi jää kuinka perusteellisesti siinä onnistuvat.

  VastaaPoista
 8. Tuo lastenkotijuttu sattui syvältä, liekö johtunut siitä, että itselläni eräässä keskeneräisessä kirjoitelmassa, joka perustuu omakohtaisiin kokemuksiin, vilahtaa lastenkotiaihe. Minulle lastenkoti näyttäytyi satujen linnana, josta valot loistivat pimeään iltaan ja jonne meluavat, tuhmat lapset pääsivät nauttiman tätien huomiosta ja lämpimästä ruuasta. Ne, joiden vanhemmilla oli alkoholia ja muuta, josta syystä ne huomattiin. Kävin lastenkodissa kerran ja toivoin pääseväni sinne uudelleen, mutta kukaan ei kutsunut minua. Sosiaalitätejä kiinnosti vain se onko viinaa ja lentääkö veri, ei puoliksi mykkä, jälkeenjäänyt lapsi, jonka toisesta vanhemmasta ei ole tänäkään päivänä tietoa ja toinen vain istui tuntikausia puhumatta passiivisena paikallaan.

  Turku on mukava kaupunki, Suomen parhaita, olen sen todennut täällä ennnekin. Huolimatta sosiaalipuolen säästölinjasta. Pitäisi varmaan lähteä kesällä käymään, en ole käynyt pariin vuoteen, niin muistelen.

  VastaaPoista
 9. Hirlii, Turussa kyllä kekseliäisyys kukoistaa tällaisissa jutuissa.

  Siperiina, minäkin haaveilin lapsena pääsystä lastenkotiin. Ja samaa mieltä Turusta, siis totta tuokin puoli. Tämä on Suomen hienoin kaupunki;-)

  VastaaPoista
 10. Yhdyn edellisiin ihan kaikessa: Turku on Suomen paras ! Kaunein ja hianoin. Ja ehdottomasti absurdein, vertaansa vailla.

  VastaaPoista
 11. Kirsti, sinun Turkusi taitaa kuitenkin olla hiukan erilainen kuin Jussi Vareksen. Vai onko?

  VastaaPoista
 12. Siperiina, taitaapa olla aika tavallakin erilainen.

  VastaaPoista
 13. Hyvä Kirsti! Puhtia tuntuu olevan. Oikein tässä alkaa odottaa sitä novellikokoelmaa.

  Sylvi

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!