torstai 18. helmikuuta 2010

Voihan pykälä

Olen mukana yhdessä sellaisessa sopassa, jonka yhteydessä olen joutunut miettimään lakeja ja pykäliä ja niiden noudattamista.

On tärkeää, että lakeja ja pykäliä on, ja että niitä noudatetaan. Mutta on tilanteita, joissa asiat kaatuvat päälle. Silloin joku jonka päälle se kaatuu, hoitaa hommat parhaan kykynsä mukaan, pelastaa tilanteen. Sen jälkeen todetaan, ettei se nyt ihan mennyt pykälien mukaan. Mutta todetaan myös, että jos asioita ei olisi aikanaan hoidettu niin kuin hoidettiin, vaan olisi menty pykälien mukaan, niin me olisimme tässä nyt kyynärpäitä myöten paskassa.

Sitten tulee joku, joka huomaa, että pykäliä ei ole pilkuntarkasti noudatettu. Ei auta yhtään, jos hänelle kertoo, että pykäliä noudattaen me olisimme kaikki nyt maailmankaikkeuden perslävessä, tai ainakin melkein. Ei, hän on soittanut läpi jo lakimiehet ja rummuttanut koolle pykälistä huolestuneen porukan, koska onhan se nyt aivan selvää, että tärkeintä maailmassa on noudattaa pykäliä. Sivuseikka on asioiden sujuminen.

Pykälien ja elämän välillä tuntuu olevan jokin ristiriita siitä huolimatta, että ehdottomasti olen lakien ja pykälien kannattaja, enkä toivo mitään villiä länttä millekään elämän alueelle.

Share/Bookmark

11 kommenttia:

 1. Kurjaa.

  Todella kurjaa että on heitä joiden elämänsisältönä on kulkea lakikirja kädessään tajuamatta lainkaan asioiden mittasuhteita, ja sitä yksi asia johtaa toiseen eikä menneitä voi muuttaa.

  Toivottavasti ei synny suurempaa soppaa, niihin tuhlaantuu niin paljon energiaa jonka voisi käyttää ihan muuhun.

  VastaaPoista
 2. Olettaisin, että taustalla on jotain hölökohtaista kaunaa, ja pykälää käytetään tekosyynä, jonka varjolla voidaan käytä ko. ihmisen kimppuun. Sellainen on aika ilkeää katsottavaa.

  VastaaPoista
 3. Niin ja kun joskus on kaikin puolin oikeampaa ja rehellisempää toimia pykälien vastaisesti kuin noudattaen niitä, toteaa Salme

  VastaaPoista
 4. Ole hyvä, Ellinoora.

  No toi on kans totta, Salme:-)

  VastaaPoista
 5. Oletko sinä täyttänyt maatalouden tuki-ilmoituksia ja tuki-papereita? Vai onko muuallakin "jätte reilu meininki" ja byrokratiaa?
  -kyselee lentsu

  VastaaPoista
 6. Heh Lentsu, usko huviksesi, kyllä löytyy muualtakin.

  VastaaPoista
 7. Hei! Olin samassa kokouksessa ja samaa mieltä kanssasi. Säädöksiä ja hyvää kokouskäytäntöä ei edellisessä kokouksessa pilkuntarkasti noudatettu, mutta se oli sivuseikka. Lakikirjaan tarttujatkin puhuivat asian vierestä. Olisi pitänyt lukea Työsopimuslakia (2001/55). Kyse on sen 1. luvun 1§:n ja 2. luvun 8§:n noudattamisesta. Jos tuota 8§:ää noudatetaan tiukasti, niin jutusta voi tulla kaikille kova lasku.

  VastaaPoista
 8. No toivonpa tosiaan, ettei tule enää ylimääräisiä laskuja kellekään, ja että kaikki ottavat rauhallisesti ja fundeeraavat vähän tätä tilannetta.

  VastaaPoista
 9. Sellaisissa tapauksissa, missä sääntöjä rikkomalla kaikki voittavat, ei ongelmia oikeastaan ole. Jos järjestely antaa lisäbonuksen jollekin asianosaiselle, sitä ei kannata hirveästi itkeä. Epäoikeudenmukaisuus tulee kuvaan mukaan silloin, kun joku voittaa toisten kustannuksella, tai joku uhrataan toisten hyväksi.

  VastaaPoista
 10. Ongelma ehkä on, kuinka osoittaa että kaikki voittivat. Meillähän ei nyt ole käytössä evidenssiä siitä toisesta mahdollisuudesta, siis siitä että olisi alettu junnata pykälien mukaan ja jätetty asiat hoitamatta aikanaan.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!