keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Olin vahingossa altruisti

Tarkistin pankkitilin. Sanaston korvaukset olivat rapsahtaneet tilille. Runoilijoita jurppii tämä lainauskorvaussysteemi, Helinin Hannu oli saanut korvausta seitsemän ja puoli euroa.

Vuosi sitten leventelin täällä lainauskorvauksillani, minkä ansiosta edelleen tullaan blogiini hakusanoilla ellilä ja sanasto, ellilän suuret sanastokorvaukset tms. Kateellisia voin lohduttaa, että tänä vuonna saan huomattavasti vähemmän.

Olen tietoinen lainauskorvaussysteemin ongelmallisuudesta. Kirjallisuuden tukemiseen kanavoitavat rahat tuskin lisääntyvät. Kun jotkut saavat enemmän, se on pois joiltakin toisilta.

Minulla on sellainen mielikuva, että olisin joskus allekirjoittanutkin vetoomuksen, jossa vastustettiin lainauskorvausjärjestelmää. Mielestäni kirjailijoita piti mieluummin kannustaa apurahoin, joita jaetaan merkittävinä pidetyille kirjailijoille. Kannatin siis sitä, että rahat annetaan jollekin muulle kuin minulle. Ei ollut tarkoitus olla niin altruistinen, mutta mikäpä siinä.

Tähän ongelmaan olisi helppo ratkaisu. Perustulo kaikille kansalaisille. Mutta kansalaisaloite perustulon puolesta ei ole yltänyt samoihin lukuihin kuin kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, vaikka perustulo vaikuttaisi aivan konkreettisella tavalla lukemattomien ihmisten hyvinvointia lisäävästi.

Täällä voi käydä katselemassa perustuloaloitteen kohtaloa, mikäli se nyt ketään kiinnostaa.  Ja voihan sen kai vielä allekirjoittaakin.

Kysymys siis oikeastaan kuuluu, että miksi ei ole poliittista tahtoa ajaa läpi uudistus, joka oikeasti tekisi yhteiskunnasta tasa-arvoisemman. Voisiko perustulon puolesta tehdä yhtä seksikkään kampanjan kuin tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Share/Bookmark

6 kommenttia:

 1. Itse allekirjoitin perustuloaloitteen ensimmäisten joukossa ja onpahan tuon aloitteen allekirjoittamiseen mahdollisuus myös blogissani olevan linkin kautta. Hämmästelen miten nihkeästi se on edennyt vaikka se ratkaisisi toteutuessaan monta yhteiskuntamme ongelmaa kertaheitolla! Aikaa on muistaakseni syksyyn joten toivotaan että ihmiset heräisivät ja aidosti pyrkisivät vaikuttamaan asiaan.

  VastaaPoista
 2. Vaikka perustulo ei olekaan mikään ihmesampo joka ratkaisisi kaikki sosiaaliset ongelmamme, niin hyvin monien elämää se suuresti helpottaisi. Epäilijät korostavat kovasti, että vastikkeeton tulo (tai etuus) edistää kaikkia paheita ja vahvistaa vain ihmisen heikkouksia.

  Lapsilisää vastustettiin ankarasti aikoinaan ja suurin piirtein samoin perusteluin, eikä se nostanut ihmisissä pintaan erityisen alhaisia ominaisuuksia vaan on osoittautunut hyvin toimivaksi sosiaalietuudeksi jota saavat yhä kaikki lapset. Muitakin täysin vastikkeettomia etuuksia on olemassa, eikä niistä kukaan nurise.

  Perustuloaloitteen allekirjoittaminen on todellinen rakkauden teko!

  VastaaPoista
 3. Perustulo olisi paljon järkevämpää kuin muut ratkaisut. Se aktivoisi ihmisiä enemmän kuin tyttömyyskorvaus, joka estää työnteon. Energinen ihminen täydentäisi tulojaan ja saisi paremman elintason.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Koetin korjata kirjoitusvirhettäni, siis ei 'tyttömyyskorvaus', vaan 'työttömyyskorvaus'.:)

  VastaaPoista
 6. Täällä on siis muitakin perustulon kannattajia, hyvä niin. Mutta jokin kiihko vielä jää uupumaan...

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!