tiistai 27. lokakuuta 2009

Raha vai henki

Turun sanomissa oli juttu eilisistä julkistusjuhlista. Nopealla silmäilyllä en koko sivun jutusta erottanut monta sanaa kulttuurista, vaan tilan vei sponsorien esittely. Kun siis puhutaan koko vuoden jatkuvasta kulttuuritapahtumien sarjasta, olennaisinta on, että Finnair sponsoroi.

Elettiinpä nousukautta tai lamaa, nykyisessä uskomusjärjestelmässä kaikki riippuu hänestä jolla on rahat taskussa. Äkkiä katsoen asia ehkä onkin niin. Mutta toisaalta finnairit ja muut eivät saa sponsorirahoilleen katetta ilman ruohojuuritason uurastavia kulttuurintuottajia. Joten kumpi lopulta ratkaisee, raha vai henki?

Share/Bookmark

4 kommenttia:

 1. Niin mutta tässä vaiheessa on kyllä aika tärkeää, että kulttuurikaupunkisponsoreita ilmaantuu. Aika näkyviä olivat Rettingit ja muut aikanaan ottaessaan kulttuurivastuuta kannettavakseen. Nyt sponsorit ovat enemmän kasvottomia, mutta hyvä kun pistävät rahaa kulttuuriinkin. Se että uutisointi painottuu sponsoreihin on toinen juttu.

  VastaaPoista
 2. No sulla on kyky nähdä kaikki asiat aina niin aurinkoisesti. Kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 3. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
  Taiteilija tarvitsee ilmaisuvapautta ja toimeentulon, sen lisäksi,että pitää olla luovia kykyjäkin.
  Jotkut taidemuodot ovat myös kalliita toteuttaa.
  Rahat pitää ottaa sieltä, missä niitä on, mutta kuka päättää niiden kohdistamisesta. Halpojen taiteiden, kuten kirjallisuuden , harrastajat pääsisivät pitkälle perustulolla. Se vapauttaisi nöyryyttävältä kerjäämiseltä. Tietenkin iso raha saa sanan kuulumaan kauemmaksi, mutta internet on jo lisännyt reaalista ilmaisunvapautta kaikkien meidän kirjoitustaitoisten parissa.
  Kalliimpien taiteiden kohdalla ainoa reilu rahoitus on asiantuntevan monipuolisen raadin verovaroista maksama tuki. Jos yritykset nyt ovat kovin kulttuurimyönteisiä, niille voisi laittaa kulttuuriveron, korvamerkittyä rahaa kulttuurille.

  VastaaPoista
 4. Kannatan perustuloa kaikille, se vapauttaisi taiteilijan ilmaisemaan itseään ilman että täytyy miettiä erilaisten rahakkaiden tahojen makumieltymyksiä. Tervetuloa kommenttaaroiksi Aie!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!