tiistai 13. lokakuuta 2009

Kirstin kirjanurkka

Tuttava ojensi minulle kirjamessuilla Lampaansyöjät. Sanoi, että siinä ei tapahdu oikeastaan mitään, mutta hänestä se oli huvittava. Seuraavana päivänä kuulin uutisista, että Huovinen oli kuollut. Luin Lampaansyöjiä, ja olin koko ajan kuulevinani kun Heikki Kinnunen tai joku vastaava selostaa jollottavalla äänellä päässäni kirjan tapahtumia. Muistin nähneeni tämän, tai jonkun vastaavan Huovisjutun televisiosta joskus ammoisessa nuoruudessani. Luin kirjaa, ja ajattelin, jos tämä kertoisi naisista... Äh, en viitsi jatkaa tuota ajatuslinjaa, liian masentavaa.

Sittemmin olen lukenut Martti Linqvistin kirjaa Toivosta ja epätoivoista, ja lukiessani olen ajatellut onko ihan pakko suhtautua kaikkeen näin vakavasti. Onko kaikki todella näin vaikeaa? Mutta vaikea väittää vastaan, juuri kuoli Naantalissa viisi nuorta, elämä on raskasta. Ja Lindqvistin kirjaa kun lukee, tuntuu vielä raskaammalta.

Sitten aloin lukea Fred Vargasin dekkaria, mutta kirjan henkilöt vain surraavat silmissäni, en osaa kiinnittyä kehenkään heistä. En ymmärrä miksi minun pitäisi kiinnostua jos joku piirtää sinisiä ympyröitä Pariisin katuihin.

Vielä kertaalleen tarkistusta vaativan käsikirjoituksen mukana kustantajalta tuli kirja, Anne Godbersenin Huumaa. Kannessa vaaleanpunaiseen vaahtounelmaan puettu kaunotar. Kirjan kansi uhkuu tyhjänpäiväistä ylellisyyttä ja sitä takakansikin lupaa. Viattomuuteen kätkettyjä katalia juonitteluja, jotka sijoittuvat 1800 luvun lopun Manhattanille. No ei tosiaankaan voisi vähempää kiinnostaa, mutta arvatkaapa mitä. Tässä oli taas kirja jonka jaksoin lukea loppuun. Minä todellakin luin sen loppuun, ja minä ihailin miten ilmavasti, leikkisästi ja viattoman viiltävästi se oli kirjoitettu.

Mutta kun sain kirjan loppuun, minua ihmetytti, että olin ainutkertaisesta elämästäni käyttänyt monta tuntia tällaisen kirjan lukemiseen.

Ei sillä tietysti väliä ole. Elämä on ainutkertainen, mutta muuttuu kauheaksi pakkopaidaksi, jos jokainen hetki pitäisi käyttää hyödyllisesti. Voi oikeastaan olla aika ylpeä siitä, että olen suurimman osan elämääni elänyt sangen tehottomasti ja tuhlannut ainutkertaisia päiviäni ylvään piittaamattomasti.

Share/Bookmark

7 kommenttia:

  1. Aika on minustakin suurinta ylellisyyttä. Miksi kaikki pitäisi tosiaan olla niin tehokasta ja hyödyllistä - varsinkin, kun harvalla nykyään on konkreettisesti eloonjääminen kiinni siitä, että puuhataan aamusta iltaan jotain, minkä turvin pysytään kylmän talven yli hengissä.

    Minulle(kin) tuli niin paha ähky omista maailmanparannusyrityksistäni, että nappasin blogini kiinni ja aloitin toisen, paljon leppoisamman ;-)

    VastaaPoista
  2. Hyvä Kirstin kirjanurkka,

    Lukeminen on mukavaa, silloin kun se sitä on, yritän säilyttää sen tilkun siitä että se on ilo. Paitsi jos on pakko kiskoa sellaista tekstiä silmistä sisään jota ei haluaisi lukea.

    Katsoitko viimeisen Enbusken, jossa lukemattomuuttakin pidettiin mahdollisuutena. Ohjelma sai ajattelemaan, että olisin säästynyt monelta ellen olisi lukenut ja lukisi kaikkea ympärilläni. Ja ajattelin isoäitiäni joka oli kansakoulun opettaja ja ajatteli ettei kaikkien ihmisten tarvitse oppia sitä kaikkea mitä koulu tarjoaa, hyvä elämä rakentuu monista muistakin paloista.

    VastaaPoista
  3. Millan, en ole vielä oikein selviytynyt siitä järkytyksestä, että lopetit blogisi. Olen vähän hidas liikkeissäni, joten minulta menee vähän aikaa ennen kuin pystyn reagoimaan ja esim. aloittamaan uuden blogin seuraamisen...

    Hirlii, katsoin Enbusken. Ehkä se alitajuisesti vaikutti tähän postaukseen, vaikken tietoisesti sitä ajatellutkaan kirjoittaessani. Oikeasti vähän kyllä kärsin siitä, etten oikein osaa keskittyä lukemiseen niin kuin joskus vanhoina hyvinä aikoina. Mutta totta, hyvä elämä koostuu muistakin asioista kuin kirjojen lukemisesta.

    VastaaPoista
  4. Hyödyllistä on myös rentoutua ja nauttia. Kiitos kirjavinkistä. Helsingin kirjastojärjestelmässä Godbersenin kirjat on luokiteltu lasten puolelle eli sopinevat minullekin :)

    VastaaPoista
  5. Hah, kiinnostava luokitusratkaisu!

    VastaaPoista
  6. Ei hyvä vain olla hyödyllinen..

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!