perjantai 4. joulukuuta 2009

Ehdotan siirtymistä viittomakieliseen kansallislauluun, missä voi käydä tekemässä aloitteen?

Kävin tänään pitämässä itsenäisyyspäivän puheeni Turun kristillisellä opistolla, enkä ollut osannut lainkaan varautua siihen, että saattaisin liikuttua juhlan aikana. Nenäliinoja ei siis ollut tullut mukaan. Liikutuin heti alussa, kun Suomen lippu tuotiin saliin ja laulettiin siniristilippumme. Se oli järkyttävä kokemus, sillä en ole isänmaallisten juhlien ystävä.

Liikutuin siksi, että lippua kantoi vakava tummahipiäinen mies, joka ei selvästikään ollut suomalainen. Kuulin myöhemmin, että maahanmuuttajat ovat innokkaita tässä luottamustehtävässä. Viime vuoden juhlissakin lippua oli kantanut maahanmuuttaja.

Maamme-laulukin sai elämässäni uuden ulottuvuuden katsellessani miten monikymmenpäinen ryhmä esitti sen viittomakielellä. Salissa vallitsi hiiskumaton hiljaisuus esityksen aikana. Viitottuna Maamme-laulu on kaunis. Ehkä voitaisiin päättää, ettei sitä muulla tavalla enää koskaan esitetäkään? Kuka kaipaa sellaista tyhjänpäiväistä jollotusta.

Share/Bookmark

7 kommenttia:

 1. Kiitos.

  Tunen useita maahanmuuttajia, ja luen keskustelupalstoilta aivan uskomatonta - ****.

  Olen kirjaimellisesti kyynelissä kun joku ymmärtää... (Anteeksi, pitää hakea nenäliina.)

  VastaaPoista
 2. Niin varmaan löytyy palstoilta kaikenlaista joo. En itse osannut lainkaan varautua siihen, millainen atmosfääri siitä syntyy kun maahanmuuttajat ottavat osaa näihin perinteisiin rituaaleihin ja tuovat niihin omaleimaisen panoksensa.

  VastaaPoista
 3. Moni muukin asia voitaisiin hoitaa viittomalla. Pitäisiköhän taas mennä kielikursseille? Pohdiskeleva Salme

  VastaaPoista
 4. Hyvä ajatus. Eiköhän jo ole, sillä usein näen jonku viittoilevan eri ohjelmissa. Kysy heidän yhdistyksestä.

  VastaaPoista
 5. Hei Hannele, viittomakielinen kansallislaulu toki on, mutta minä ajattelin, ettei muuta enää tarvittaisikaan kuin se viittomakielinen:-)

  Salme, minä olen ajatellut, että pitäisikö hankkia kurssitusta niihin kieliin joita jo hiukan osaa. Vaikka kaunista tuo viittominen kyllä on.

  VastaaPoista
 6. Viittomakielen kursseja järjestävät mm. eri kansalais- ja työväenopistot, Kuurojen Liitto, Kristillinen opisto jne.
  Totta kyllä, viitottuna ao. laulu on paljon vaikuttavampi!
  Ja sen verran, että oon suorittanut vk:n appron, sen verran on taitoa kumminkin.
  Minä taas liikutuin sotilasvalatilaisuudessa, kun Belgarion antoi juhlallisen vakuutuksen ja mukana oli useampi tumma poika - suomalaisia, tottakai, intissä! Siinä oli myös fiilistä, miettikääs...

  VastaaPoista
 7. Niin se maailma muuttuu, P. Olga!

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!