keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Totaalityhmät

Nainen ei saanut armeija-aikana haluamaansa leikkaushoitoa ja heräsi tajuamaan, että armeija on pakkokoneisto. Siksi tämä alikersantti kieltäytyy suorittamasta asepalvelustaan loppuun. Hän kieltäytyy myös siviilipalveluksesta, joka sekin on hänen mielestään vain armeijan lisäke, eikä rakenna rauhaa. Naisesta on tulossa Suomen ensimmäinen naispuolinen totaalikieltäytyjä. Tämmöistä uutista olen nyt ihmetellyt.

Minä nyt mietin vaan sitä, että mitä tämä ihminen oikein kuvitteli armeijan tarkoitukseksi niihin aikoihin kun hän keksi haluta sotaväkeen? Onko ihmisten sumuttaminen tosiaan nykyään jo niin etevää, että armeijankin luullaan olevan maailmassa vain siksi, että sotilaista voitaisiin pitää mahdollisimman hyvää huolta ja hoitaa kaikki niiden pipit.

Share/Bookmark

10 kommenttia:

 1. Noo.. olen kuullut inttiä mainostettavan tyyliin "siellä voi hoitaa itsensä terveeksi valtion piikkiin ts silmälasit, hammaslääkäri, terveystarkastukset" ja tietenkin kannattaa ajaa kortti siellä ollessa, kyllä valtio maksaa..

  Ennemminkin olisin huolissani tästä asenteesta että ollaan valmiita nyhtämään kaikki hyöty intistä sillä verukkeella, että sitten jos tarvitaan, ollaan muka maksamassa velkaa takaisin tarttumalla aseisiin ja puolustamalla isänmaata.. Mitä hitun velkaa? Intti on velvollisuus mutta myös oikeus.

  Ja miksi hemmetissä nykyään pitää houkutella ihmisiä hoitamaan velvollisuutensa, kuorruttamalla se jollain eduilla ja muilla kauniilla sanoilla?

  Ei ymmärrä.

  VastaaPoista
 2. Hei Tipu, kyllä minäkin olen kuullut tuollaista mainontaa ja ihan tarkoituksenmukaista voi olla hakeutua armeijan leipiin saadakseen yhtä jos toista etua. Mutta ihmettelin vaan sitä, että joku hämmästyy ja suuttuu jos hänelle yhtäkkiä paljastuu että armeijan perimmäinen tarkoitus on kuitenkin jossain muualla kuin huolenpidossa. Itse ajattelisin, että tuollainen asia olisi kannattanut selvittää itselle ennen armeijan leipiin ryhtymistä.

  VastaaPoista
 3. Hän taisi jopa lehtijutun mukaan sanoa: väkivaltakoneisto.

  Sotilaitahan armeijassa tehdään, että ihmettelyähän tuo herättää, mutta voihan se olla että joidenkin on mentävä sotakorkeakouluun ymmärtääkseen että sotimiseen kuuluu väkivalta. Ja että väkivalta on vastenmielistä. Ymmärrys asioista syntyy joillakuilla kokemuksen kautta. Voi siis kai kuitenkin sanoa, että tuo ihminen havahtui siellä.

  Monet amerikkalaiset nuoret aikuisetkin lähtevät maapallon toiselle puolen sotimaan halutessaan tullakseen ”sankareiksi” ja millä kaikilla asioilla ne nyt ihmisiä niihin tappohommiin siellä rekrytoivatkaan. Rahalla ainakin. Ja todellisuus onkin sitten aika kamalaa siellä, useimmat vammautuvat ja raunioituvat lopullisesti.

  Jos minulle olisi kerrottu ennen syntymää mitä kaikkea raskastakin saan elämässäni kokea, olisin kuristanut varmaan itseni jo napanuoraan. Onneksi ei kerrottu, luojan kiitos, onneksi kukaan ei tullut kertomaan. Olisi jäänyt paljon muutakin kokematta, paljosta paitsi.

  VastaaPoista
 4. Niin, tärkeintähän se on, että havahtuminen jossain vaiheessa tapahtuu, se on totta. Mutta mietin vaan, että miten syvällistä toi havahtuminen nyt mahtaa olla sitten. Ehkä se on syvällistä. Toivotaan niin.

  VastaaPoista
 5. Satuin olemaan Taorminassa yhdessä Yhdysvaltain 9. laivaston (vai mikä se nyt onkaan) kanssa. Kokemus oli melkoinen, koska suurin osa värvätyistä oli niitä möykkääviä hörökorvia, joiden kanssa ei todella halua samaan kaupunkiin - ja opin ymmärtämään, mitä varten ne MP-jätkät (sotapoliisit) ovat.

  Joka tapauksessa minä ja ystävättäreni osuimme viereiseen pöytään neljän hyvin sivistyneen mustan miehen kanssa. Yksi oli Alabamasta, yksi Chicagosta, kahdesta en päässyt perille. Kaikki olivat liittyneet laivastoon saadakseen siinä sivussa ammattikoulutuksen. Hammaslääkäriksi Alabaman Larry pyrki.

  Sitten he jatkoivat Beirutiin. Ja siellä räjäytettiin se amerikkalaisten majapaikka - muistaakseni yli 300 kuollutta.

  Aina joskus mietin, tuliko Larrystä koskaan hammaslääkäriä...

  VastaaPoista
 6. Olet kyllä ollut kova seikkailemaan ympäri maailmaa, Mette. Kyllä kai armeija on ollut tie sosiaaliseen nousuun joillekin. Ja ihan sallitty väylähän se on, kun kerran sellainen järjestelmä yhteiskunnassa on. Toivotaan että Larry sai säilyttää henkensä.

  VastaaPoista
 7. No, olin työssä asiakaspalvelussa (useissa asiakaspalveluissa, kuten sairauskassassa), hoidin kotona dementoituvaa, rajatilapersoonaista isoäitiä ja liikuntavammaista äitiä, sisareni hankki kaksi lasta ja avioeron, joten jouduin auttamaan siinäkin, ja päädyin vielä ay-liikkeen luottamustehtäviin. Niinpä minun täytyi ainakin kerran vuodessa päästä itsekseni jonnekin, mieluummin kauas. Tosin "itsekseni" käsitti usein itsenäishenkisen ystävättären tai äitini (tosin talutettava, mutta hauska). Liksaakin siitä ihmisten palvelusta tuli sen verran, että taloudellisesti eläen pystyin nämä matkat maksamaan. Ne pitivät minut järjissäni.

  Kun molemmat hoivattavat kuolivat, menin naimisiin sydänvikaisen entisen aktiviiupeerin kassa. Omalääkärin kommentti: "Sinä olet sellainen ihminen, joka pitää aina hoivata jotakin." Huh.

  VastaaPoista
 8. No sinulla ei ilmeisesti ole elämässä ollut tyhjyydentunnetta, kun olet ollut niin tärkeä monelle ihmiselle.

  Minä en ole koskaan osannut hoivata ketään, en oikein edes itseäni.

  VastaaPoista
 9. Yksi mahdollisuushan on, että kyseinen nainen olisi ollut niin tiukasti aatteen ihmisiä että hakeutui inttiin totaalikieltäytyminen mielessään. Ei liene mikään yllätys että naiskieltäytyjä tuo armeijanvastaiselle asialle lisäjulkisuutta. Tosin siinä tapauksessa omituista miksei hän olisi kieltäytynyt paljon aiemmin. 11 kk palvelusta voi vielä selittyä sillä että tavoitteena olisi selvitä lyhyellä tuomiolla ja saada lisäarvoa uutiselle alikessun tittelillä. Mutta vuosi kotona palveluksen keskeytymisen ja kieltäytymisilmoituksen välissä ei sovi tähän kuvaan.

  Luontevampi selitys siis lienee jonkinlainen katkeroituminen puolustusvoimiin. Totta on, että sen terveydenhuolto on usein vähän niin ja näin ja asiasta sietääkin protestoida, mutta eiköhän sille asialle olisi sopivampiakin kanavia? Toinen silmiinpistävä seikka oli puhe "palveluksessa pahentuneesta" vammasta - epäselväksi jäi oliko se syntynyt armeijassa vai jo ennen inttiä.

  Tietysti on myös mahdollista että tältä henkilöltä ihan oikeasti vei 11 kk armeijan leivissä ennen kuin hän sisäisti millainen instituutio se on ja päätti ettei voi hyväksyä sitä. Sitten voinee vain todeta, että ihmisolennon hidasjärkisyys jaksaa aina yllättää. Olisi ehkä kannattanut edes pariksi sekunniksi pysähtyä miettimään niin asia olisi voinut valjeta jo paljon aikaisemmin.

  VastaaPoista
 10. Uutisten perusteella voisi tosiaan veikata jonkinlaista katkeroitumista. Vaikea ottaa kantaa oliko katkeruuteen aihetta vai ei. Hidasjärkisyys sinänsä lienee inhimillinen perusominaisuus ja usein ihminen ymmärtää asiat vasta oman kantapään kautta.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!