maanantai 19. huhtikuuta 2010

Turha odottaa arvosteluja

Tuli tuolla Facebookin puolella juttua siitä minkä verran lehdissä julkaistaan arvosteluja nuorten- ja lastenkirjoista. Viime vuonna kuulemma on julkaistu Helsingin sanomissa arvio noin 40 nuortenkirjasta. Muiden lehtien linja taitaa olla vielä tylympi.

Suomen nuorisokirjallisuuden instituutin sivuilta löytyi tieto, että Suomessa julkaistaan vuosittain nuorille 1400-1500 nimekettä, joten prosentuaalisesti aika pieni osa kirjoista pääsee valokeilaan. Ja tuosta huomattava osa on käännöskirjallisuutta. Kotimaisen nuortenkirjan mahkut päästä esille on ehkä 1-2 % luokkaa. Mahdollisuudet esille pääsemiseen lisääntyvät, jos kirjoittaa fantasiaa.

En ole huomannut kirjallisuusarvosteluissa sellaista tendenssiä, että kotimaisuutta jotenkin suosittaisiin, niin kuin voisi olettaa, kun ollaan tämmöinen surkea pieni kielialue. Koska suomenkieli niin kuin valtaosa kirjailijoistakin on henkitoreissaan, odottaisi vetoapua lehdistöltä, joka itsekin on riippuvainen lukutaitoisesta yleisöstä, mutta se on turha toive.

Share/Bookmark

4 kommenttia:

 1. Niin, kun käyn katsomassa aina, ihan aina, myös HelMetin nuorisokirjauutuudet, siellä on vain mangaa käännettynä tai näitä kamaloita tv-sarjoista väännettyjä kirjoja *käks*. Jos edes kirjastot hankkisivat enemmän nuorisokirjoja (siis kotimaisia), lainaisin oitis.

  Katsos kun tämä muori alkaa olla jo siinä iässä, että saa olla kohta uudelleen nuori ja sen jälkeen aivan pentu ;D

  Ei vaiskaan! Itse jokin aika sitten ihmettelin samaa eli missä edes olisi luettelo ilmestyvistä nuorisokirjoista? Ei ainakaan HS:n sivuilla erikseen...

  Anteeksi, nyt unohdin, että luinhan minä Herneen vähän aikaa sitten ja löysin kyllä HelMetin kautta senkin.

  VastaaPoista
 2. Manga on kyllä suosittua, pitäisköhän perehtyä.

  VastaaPoista
 3. Hei Kirsti
  Minä olen lukenut kirjoja.
  Nyt on menossa Nora Robertsin Unemien voima
  Oletko sinä lukenut Nora Robertsin kirjoja?

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!