tiistai 7. elokuuta 2012

Kevyet mullat sinulle Regina!

Taas päättyy yksi aikakausi, kun Regina lopetetaan. Vielä 80-90-luvuilla jotkut halveksuivat minua siitä hyvästä, että kirjoitin Reginaan.  Joillakin oli se käsitys, että suomalaiset naiset viisastuisivat heti monta pykälää jos he alkaisivat lukea kaunokirjallisuutta kioskiroskan sijaan. Ovatkohan Reginan lukijat nyt viimeinkin ymmärtäneet siirtyä korkeakirjallisuuden pariin. Vai onko niin, että Reginan seksijutut ovat muuten vain käyneet tarpeettomiksi, koska kotimaisessa kaunokirjallisuudessakin on alettu rohkeammin kuvata seksiä.

Share/Bookmark

20 kommenttia:

 1. Regina oli kuule kova juttu, mutta sitä piti lukea salaa! Minä ja lukiokaverini olimme kaupassa suvitöissä isäni palkkaamina. Pyysimme aina lupaa ottaa yön yli lehden tai kaksi lukuun, jos pidämme hyvin. Regina lähti toisen lehden alla...;-) Ei meille Reginasta mitään haittaa taida olla ollut, mutta toki sitä on itse jäävi arvioimaan. Ystävästäni tuli kansankynttilä eli ihan muille oppia jakava Reginasta huolimatta - vai sen ansiosta!

  VastaaPoista
 2. Minulle aika yllättävä uutinen, kuten Citynkin loppu. Ajattelin heti ensimmäiseksi sinua ja paria muuta blogaajaa. Muistan kun aika pienenä, varmaan ala-asteikäisenä, vanhempani minulle kertoivat, että moni ihan oikea kirjailija on kirjoittanut novelleja Reginaan ja vastaaviin ja sitä siis minäkin voisin tehdä vanhempana (en ole kyllä koskaan tehnyt).

  En ole tainnut edes lukea Reginaa, paitsi Protu-leirillä, jossa se ainakin aikoinaan kuului jopa lehden viralliseen ohjelmistoon.

  VastaaPoista
 3. Oho, vai niin. Ei ehkä yllättävää levikin ottaen huomioon, mutta silti jotenkin surullista aina, kun lehtikuolemia tapahtuu.

  Linkin mukaan alamäki alkoi vuosituhannen alussa, minähän kirjoitin viimeisen novellini Reginaan 1999... :D

  Kirjoittamisen korkeakoulu minulle, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 4. Avustin Reginaa ym. viihdejulkaisuja -80 ja -90 luvulla. 2000-luvulla tahtini hiipui, kun tuli uusi päätoimittaja, jota entinen, seksitön tyylini ei miellyttänyt. Hyviä muistoja Reginaan kirjoittamisesta jäi, novellien ja jatkokertomusten kirjoittaminen antoi rutiinin, josta on ollut hyötyä "oikean" kirjailijan työssä. Ensin kuoli SinäMinä, sitten Perjantai, Lääkäri- ja Kulta-sarja, nyt Regina. Vieläkö Nyyrikki ilmestyy? Marja-Leena T.

  VastaaPoista
 5. Leena, uskon että Regina oli kova juttu. Kova juttu se oli minulle kirjoittajanakin. Ja näin hyveellinen siveyden sipuli minustakin tuli lopulta.

  Maija, Regina tosiaan kuului monenlaisten leirikeskusten ja sisäoppilaitosten vakiovarustukseen. Niitä oli pahvilaatikoittain sänkyjen alla.

  Et olisi saanut lopettaa Susu. Minä kirjoitin viimeiset muistaakseni 2004. Hidastinkohan vai kiihdytinkö alamäkeä. Hmm.

  VastaaPoista
 6. Hei Marja-Leena, kuulin että Nyyrikki vielä jatkaisi. Regina tosiaan otti uuden päällekäyvän seksuaalisen linjan siinä 80-90-lukujen taitteessa. Minä astuin nimenomaan siinä vaiheessa kehiin... Parhaiten muistan juttusi SinäMinästä ja etkös kirjoittanut Mekahteenkin? Mekaksi oli minulle "rakkain" koska se oli ensimmäinen lehti, joka julkaisi juttuni.

  VastaaPoista
 7. Minunkin piti lukea Reginaa salaa. Se oli kova juttu. Harmi, jos lehtiä noin vain lopetellaan.

  VastaaPoista
 8. Noh, voin sitten vain todeta, että Regina on ensimmäinen lehti, jonka kuolemaan olen ollut henkilökohtaisesti osallisensa ja ehkä jopa syypäänä. En ole yllättynyt jos tilaajien määrä on romahtanut juuri samaan aikaan kun aloin toimia avustajana.

  R.I.P. Regina :(

  Terveisin, yksi viihdelehtimaailman Joko Onoista (tai Yoko Onoista, kuten äitini sen lausuisi) :)

  VastaaPoista
 9. Juu, MeKahteen tuli kirjoitettua monen monta novellia ja jatkista, mutta loppu tuli sillekin. En ollenkaan häpeä tarinoitani,ja oli hivelevää nähdä kannessa: "M-L Tiaisen huippunovelli!" Kun minusta tuli nuortenkirjailija, tulin kaapista ulos ja aloin kirjoittaa omalla nimelläni. Uskon, että se toi uusia lukijoita myös kirjoilleni. Minulla on pelkkiä hyviä muistoja Kolmiokirjasta kuin MeKahdesta. M-L

  VastaaPoista
 10. Täytyy varmaan näin juhlallisen hetken yhteydessä tulla ulos kaapista ja tunnustaa kirjoittaneeni Reginaan 3 - 4 novellia opiskeluaikoina. Niistä maksettiin ilahduttavan hyvin.

  VastaaPoista
 11. Hei Kirsti...

  Tietämättä mitään siitä, että olit jo eilen kirjoittanut, niin sohaisin minäkin tätä asiaa omassa kirjoituksessani.

  Mainiten .. mm ketkähän tätä Reginaa kirjoittivat ...

  tarkoitus oli vain sanoa, että Jos Jerry Cottonista on tehty väikkäri, niin ilman muuta pitää tehdä myös Reginasta.

  Viimeisen kappaleen pohdiskelu tapahtuu tietenkin yleisellä tasolla ja Jerry Cottonin kirjoittajan siivittämänä.

  VastaaPoista
 12. Marja-Leena, nimenomaan. Siis nähdä nimensä/nimimerkkinsä kannessa, mikä sykädyttävä hetki. Minä olin kyllä tyhmä, kun piileskelin nimimerkin takana. Liian myöhään tajusin.

  Anneli, lukeudut siis kunniakkaaseen porukkaan, joka on hankkinut kirjoittajakoulutusta Kolmiokirjassa.

  Kiitos vinkistä Tillman, tulen tutkimaan kirjoitustasi.

  VastaaPoista
 13. Helmi-Maaria, eiköhän tuo lehtien lopettelu ole jokapäiväistä, mutta Reginan kaltaisen instituution lopettaminen kirpaisee erityisesti.

  Hahhah Ally, tuskinpa olet syyllinen lehden kohtaloon.

  VastaaPoista
 14. Reginan lukijat ilmeisesti ovat siirtyneet lukemaan jotain muuta, koska lukijamäärät ovat tasaisesti laskeneet. Lukijoita ei ole riittävästi jotta kannattaisi julkaista.

  Samoin kävi reginakirjoittajakoulun. Tuli parempia ja ammattitaitoisempia koulutuksia, juurikin muuten 1990-luvulla. Muistan, että ainakin pari ihmistä joiden kyvyt ja taidot eivät riittäneet korkeatasoiseen koulutukseen pääsemiseen, menivät kirjoittajien amislinjalle.

  Tämän näkee nykykirjailijoista, menestyneimmät ovat käyneet joko Jyväskylän tai Hgin teatterikorkeakoulun tai peräti molemmat. Väärinymmärretyjen nerojen ja sen myytin aikakausi on tullut tiensä päähän aikapäiviä sitten.

  Epäilevät tuomaat eivät kai vieläkään usko koulutukseen tässä taidelajissa, mutta kyllä hyvästä koulutuksesta kirjoittaja saa oppia. Parhaimmat ja lahjakkaimmat höytyvät hyvinkin paljon.

  VastaaPoista
 15. Veikkaan, että Reginan lukijat ovat siirtyneet tuijottamaan ruutua, eivätkä lue mitään.

  Reginan kirjoittajakoulu poikkeaa noista muista siinä, että siellä oppilaille maksettiin julkaisukelposista novelleista, kuin muissa koulutuksissa taas opiskelevat maksavat jotta saisivat kirjoittaa. Mitään varsinaista R:n kirjoittajakouluahan ei ole koskaan ollut olemassa, kysymys on vain vitsailusta.

  VastaaPoista
 16. "muissa koulutuksissa taas opiskelevat maksavat jotta saisivat kirjoittaa"

  Koulutuksia on nykyään ihan hurjat määrät, tarkoitan kuitenkin tässä niitä koulutuksia joiden kautta kirjoittaja saa lopulta palkan työstään.

  Ainakin Jyväskylän opiskelijoista monet ovat löytäneet koulutuksen avulla/kautta kirjoittamisen laajalta kentältä ne kanavat jotka maksavat ihan hyvin, tai suht mukavasti.

  VastaaPoista
 17. Aivan. Mutta siis Kolmiokirjan "kirjoittajakoulussa" tuli palkka tilille kuukausittain. Se oli aikamoinen etu.

  VastaaPoista
 18. Kirijotin sitä minnäin jokusen jutun Kolomioon, en muista lehtiä tarkkaan nimeltä, mutta sainpa kerrankin isoimman rahan, mitä oli luvattu, se mieltä nostatti. Kyseessä oli eroottinen juttu joka taisi mennä melkein pehmytpornon puolelle. Toisen merkittävän palautteen sain epäikäisen avioliiton kuvauksesta, vanhempi nainen/nuori mies. MLT; hauska tunnistaa Sinut muisteluiden ääreltä! Hyvää kesän loppua ja menestystä edelleen!

  VastaaPoista
 19. Hahhaa, muistan itsekin kirjoittaneeni jutun jossa oli nainen ja nuorempi mies. Kuulin silloin, että tällaisia juttuja kaivattiin...

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!