torstai 23. elokuuta 2012

Kevyt kesäaihe

Tuollainenkin juttu osui vielä lähtötohinoissa silmiin. Eikö ole aika kiinnostavaa, että
maailmanlaajuisesti vain Japani, Etelä-Korea ja Kazakstan ovat Suomen edellä tyttöjen itsemurhissa. Vuonna 2010 itsensä tappoi 30 alle 25-vuotiasta nuorta naista.

Lohdullinen puoli asiasta on, että poikien itsemurhat ovat vähentyneet.

Itsemurhatyttöjen pelastamiseksi artikkelissa ehdotetaan, että pitäisi opetella ilmaisemaan myönteisiä tunteita, koska sen avulla ihmiset voisivat oppia hyväksymään itsensä sellaina kuin ovat.

Tiedän kuitenkin ihmisiä, joiden mielestä mitään muuta ei nykyään ilmaistakaan kuin myönteisiä tunteita. Lapsia hemmotellaan, kaikki ovat yltiöpositiivisia ja kannustavia jne. Heidän mielestään pitäisi oppia sanomaan ikäviä suoria sanoja niin maailma pelastuisi.

Niin tai näin, minua puhuttelee se että tyttöjen itsemurhatilastoissa olemme tällaisessa seurassa.

Share/Bookmark

21 kommenttia:

  1. Totuus lienee jossain välimaastossa. Ihmisen elämään kuuluvat niin myönteiset kuin kielteisetkin tunteet, elämässä tulee vastaan sekä iloja että pettymyksiä, molempia pitäisi oppia käsittelemään ja ymmärtää että ne kaikki menevät aikanaan ohi.

    Myönteisten tunteiden aito ilmaisu on aina hyvästä ja parantaa oikeasti maailmaa. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin opettaa lapselle että hänellä on pitkä liuta (etu)oikeuksia, mutta ei ensimmäistäkään velvollisuutta mihinkään suuntaan.

    PS. Hauskaa reissua! :)

    VastaaPoista
  2. Itsemurhia ihannoidaan Suomessa.

    VastaaPoista
  3. Kiltit tytöt patoavat negatiiviset tunteet sisälleen, jolloin kiukun ja vihan tuntemukset muita kohtaan kääntyvät itseinhoksi, masennukseksi ja sitä kautta itsetuhoisuudeksi.

    VastaaPoista
  4. Väkivaltainen kulttuuri tuottaa väkivaltaisia tekoja. Tekojen ymmärtäminen on osa tuota väkivaltaa.

    VastaaPoista
  5. Anu, noinhan se on.

    Anonyymi 1,saattaa tietenkin olla. Ainakin nuoret saattavat joskus romantisoida itsemurhia.

    Hanna-Riikka, epäilemättä. Vaan miksi sitä tehdään Suomessa näin paljon?

    Anonyymi, mitä mahdat tarkoittaa sillä, että tekojen ymmärtäminen on osa väkivaltaa?

    VastaaPoista
  6. Kun Intiassa tyttölapsista halutaan eroon, heidät tapetaan. Me ajattelemme täällä, että se on väärin (kuten onkin) ja pyritään vaikuttamaan siihen että kulttuuri muuttuisi. Tästä voi lukea ei-toivotuista:
    http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/10652

    Kun omassa kulttuurissamme tapahtuu väkivaltaisia asioita, kuten tyttöjen itsemurhat, se nähdään tytön yksilöllisinä ongelmina eikä pyritä vaikuttamaan kulttuuriin joka synnyttää ja ylläpitää pahoinvointia.

    Väkivalta joka omassa kulttuurissamme saa elää ja rehottaa, siihen ei kajota. Suomi on vuosikymmeniä ollut kärkimaita itsemurhissa. Väkivaltaa ymmärretään ja siedetään aivan liikaa. Siksi se on osa väkivaltaan suostumista, osa väkivaltaa.



    VastaaPoista
  7. Onko siinä se, että omaan kulttuuriin tottuu. Eihän me sitäkään niin kauheasti kauhistella,että ihmisiä kuolee liikenteessä. Siitä taas nousee kauhea haloo, jos jossain liikkuu karhu tai susi.

    VastaaPoista
  8. Varmaan niinkin, omaan kulttuuriin turtuu, tulee sokeaksi liian lähellä oleville asioille.

    Liikennekuolemat, todentotta, niitä taitaa olla enemmän kuin itsemurhia...

    VastaaPoista
  9. "Kun omassa kulttuurissamme tapahtuu väkivaltaisia asioita, kuten tyttöjen itsemurhat, se nähdään tytön yksilöllisinä ongelmina eikä pyritä vaikuttamaan kulttuuriin joka synnyttää ja ylläpitää pahoinvointia."

    Mistä näitä väitteitä oikein tulee? Elääkö osa porukasta niin puskissa, etteivät huomaa miten paljon esim. itsemurhien vastaista työtä Suomessakin tehdään.
    Ihan kaikkia ei kuitenkaan voida pelastaa, koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väitteelläni lienee kuitenkin jokin kosketuskohta elämään, koska kulttuuri joka meitä kaikkia ympäröi tai jonka sisällä elämme, tuottaa kuitenkin yksilöllistä hätää ja kärsimystä.

      Minulle ei riitä vastaukseksi se höphöpö, että sellaista se on, että "kaikkia ei voida pelastaa".

      Omat nahkansa voi pelastaa välinpitämättömyydellä ja sulkemalla silmänsä oman kulttuurinsa mustilta pisteiltä. Se on helppoa.

      Väkivalta on jo hyvin syvällä kulttuurissamme kuin monissa sen rakenteissa. Ne eivät poistu sillä, että ne nähdään vain ja ainoastaan yksilön ongelmina.



      Poista
  10. Anonyymi, on niitä liikennekuolemia ainakin paljon enemmän kuin karhun raatelemaksi joutumisia.

    Anu, mutta kysymyshän onkin siitä, miksi meidän täällä vauraassa hyvinvoivassa Suomessa pitää tehdä niin paljon töitä jotta saisimme itsemurhia vähennettyä? Eikö pitäisi olla jotenkin itsestään selvää, että kun meillä on asiat niin paljon paremmin kuin vaikkapa Kazakstanissa, niin itsemurhiakin pitäisi olla paljon paljon vähemmän. Mutta olemmekin samassa kastissa. Minusta se ON todella kummallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin aattelen minäkin, sanailit sen hyvin.

      Poista
  11. "Eikö pitäisi olla jotenkin itsestään selvää, että kun meillä on asiat niin paljon paremmin kuin vaikkapa Kazakstanissa, niin itsemurhiakin pitäisi olla paljon paljon vähemmän."

    Ehkä se johtuu siitä, että Kazaktstanissa on vähemmän hyväosaisia joihin verrata itseään kun menee tosi huonosti. Maailma ei tunnu niin epäreilulta jos melkein kaikilla menee yhtä kehnosti?

    VastaaPoista
  12. Ja vähemmän kauniita naisia mainoksissa ja televisio-ohjelmissa, joihin verrata itseään...?

    VastaaPoista
  13. "Ja vähemmän kauniita naisia mainoksissa ja televisio-ohjelmissa, joihin verrata itseään...?"

    Ei kai kukaan nyt sentään tapa itseään siksi, että näkee mainoksessa kauniin naisen.

    VastaaPoista
  14. Tuossa linkkaamassani artikkelissa vain viitattiin tyttöjen ulkonäköpaineisiin yhtenä mahdollisena itsemurhia selittävänä tekijänä. Ja ne paineethan kai aika paljon tulevat median kautta. Itsekin olen nuorempana melkein viillellyt ranteita ylipainon vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloinhan esim. Yhdysvaltojen pitäisi keikkua kaukana Suomen edellä itsemurhatilastoissa - siellä ulkonäön ja laihuuden palvonta on [monin paikoin] vielä paljon innokkaampaa kuin meillä.

      Poista
  15. No ei välttämättä, jos siellä perhepiirissä osataan kuitenkin meitä paremmin ilmaista myönteisiä tunteita ja hellitellä lapsia. Eli eihän näihin asioihin löydy mitään yhtä selittävää tekijää, vaan asiat ovat monien tekijöiden summia.

    VastaaPoista
  16. Asiaa sivuten... (ja huumorilla)

    http://www.hs.fi/elama/Erotisoitumisrillit+huurussa/a1305595905125

    VastaaPoista
  17. Naiset ovat täsäkin tasa-arvoistuneet miesten kanssa, nimenomaan nuoret naiset ja ei-niin-toivottavassa asiassa.

    Mielestäni on keinotekoista etsiä yhtä yhteistä nimittäjää näiden lukujen taakse. Olen elämäni varrella tavannut/ tuntenut joitakin itsemurhaa yrittäneitä enkä parhaalla tahdollanikaan kykene löytämään heille yhteisiä piirteitä. Myös tavat, joilla henkeä on yritetty, vaihtelevat.

    Itsemurha ei ole enää tabu edes nuorten naisten keskuudessa ja kestämättömässä elämäntilanteessa siihen saatetaan turvautua. Se että teko jää yritykseksi kertoo myös jotakin: apua on soitetettu paikalle ennen ratkaisevaa hetkeä.

    VastaaPoista
  18. Kiitos Anu, täytyy tutkailla.

    Elina, sehän tuli tuossa artikkelissakin esille, että yhtä selittävää tekijää ei ole.

    VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!