maanantai 6. elokuuta 2012

No kun ei proosan lukemista jaksa kuunnella juhlassa vaikka se kuvaisi millaista seksiä

Mätäkuu pukkaa päälle, kun Aamulehti uutisoi, että Pentinkulmanpäivillä professori kohahdutti seksipuheilla. Toisin sanoen toukat ovat ilmeisesti munineet toimittajien aivoihin, eikä ajatus oikein kulje.

Tässä luotettavan lähteen todistus samasta tilaisuudesta.

Jos joku lähtee paikalta sillä välin kun toinen lukee seksipätkiä kotimaisesta kirjallisuudesta avaamatta noiden pätkien merkitystä, niin sen paikalta poistumisen ei tarvitse liittyä siihen, että ihminen olisi moraalisen tuohtumuksen tilassa. Vaan esim siihen, että häntä nyt vaan ei jaksa kiinnostaa kun luetaan tylsää proosaa jossain juhlasalissa.

Ja tähän perään oma muisto Vammalan Vanhan kirjallisuuden päiviltä muutaman vuoden takaa. Sali oli täynnä ihmisiä, jotka olivat tulleet kuuntelemaan mikä on Impivaara tänään, tai jotain sellaista. Sitten paikalle tuli runoilijoita, jotka alkoivat keskustella runoblogeista. Arviolta noin neljä sataa ihmistä poistui salista ja jäljelle jäi kymmenkunta, minä heidän joukossaan. En usko poistujien poistuneen moraalisen tuohtumuksen ja järkytyksen tilassa, heitä vaan ei jaksanut kiinnostaa. Mitä en lainkaan ihmetellyt. Enkä ihmettele Pentinkulmanpäivienkään poistujia.

Share/Bookmark

8 kommenttia:

 1. Olisipa hyvä asia, jos meillä lopultakin annettaisi täysi palaute huonolle puhujalle ja jätettäisi hänet höpöttämään saliin yksin omiaan. Olemme kaikki tottuneet siihen, että pönttöön pyydetään joku nimekäs henkilö, joka ikävystyttää kuulijat puolikuolleiksi. Lopuksi vielä taputetaan kohteliaasti.
  Hiukan uskomattomalta kyllä kuulostaa tuo Kirstin kertomus neljänsadan kuulijan lähdöstä. Jos se on totta, on kyseessä terve ilmiö.
  TV-toimittajien pitäisi kovettaa itsensä poliitikkoja haastatellessaan. Tavanomaisen höpö-höpön jälkeen haastattelija voisi sanoa, että "empä tuosta mitään ymmärtänyt, mahdoitko itsekään."

  VastaaPoista
 2. No tuo, missä minä olin, tapahtui Sylvään koululla, eikä se ollut juhla, vaan seminaari, jossa alkupuoli oli sitä impivaaraa ja loppupuoli runoblogiasiaa. Sali oli aluksi täynnä, useita satoja käsittääkseni, ja kun runohenkilöt alkoivat lukea avantgardistisia runojaan ja kertoa blogien mahdollisuuksista, ihmiset vaivihkaa poistuivat, kunnes suuri sali oli käytännöllisesti katsoen tyhjä. Minäkin muistaakseni lopulta luovutin ja lähdin. Olin itse tuohon aikaan kovin innostunut kirjallisuusblogeista ja odotin milloin panelistit pääsivät sellaiseen vaiheeseen, josta minäkin ymmärtäisin jotain.

  VastaaPoista
 3. Hah, huomasin että olin entisellä häiriksellä blogannutkin tuosta mainitusta seminaarista. Silloinkin olen näköjään maininnut mätäkuun, toistanko itseäni kentie. Mutta siis tuosta seminaarista tämän bloggauksen loppupuolella.
  http://k.ellila.vuodatus.net/blog/171499/matakuu-lahestyy/

  VastaaPoista
 4. Tsihihihihihi, maanantain pelastus tuli tästä blogauksesta, kiitos!

  Luulisi, että tämän kesän uutistyhjiö voitaisiin täyttää helposti jollain päivänpolttavilla Olympialaisuutisilla, esimerkiksi pohdinnoilla rantalentismisukoiden pöksyjen koosta. Mutta ilmeisesti kulttuuriuutispuolellakin on vähän köyhää ja kesätoimittajia lähetetään ihan kurillaan vaikka minne kissanristiäisiin. Ja vielä viikonloppuna!

  VastaaPoista
 5. Sitaatit ovat täkyjä, joita opetellaan, kun halutaan kirjoittaa hyvä yo-aine, ei siitä sen enempää, vaan tulin sanomaan, että olipa nostalgista käydä vanhalla häiriksellä ja lukea sen mätäkuu-postauksen kommentteja.

  VastaaPoista
 6. Nostalgista tosiaan Susu, se oli sitä bloginuoruutta se.

  Taika, kyllä ne rantalentismisukoiden pöksyt kohta varmaan ovat ihan kurantti aihe kulttuuritoimituksissa.

  VastaaPoista
 7. Nauran täällä Vanhan Erkin kommentille - juuri olen pohtinut, kuinka suoraan tällainen epäpätevä avustajakriitikko saa kirjasta sanoa, että ei siitä kyllä mitään ymmärrä, mahtoiko kirjoittaja itsekään tietää, mitä oli tekemässä... :D

  Minä muuten hyppään kirjoissa aina seksikohtaukset yli. Sorry, mutta se nyt vaan on aika tylsää luettavaa. Eikä yleensä vie juonta eteenpäin.

  VastaaPoista
 8. Älä päästä pieneen mieleesikään, että olisit epäpätevä. Kaipa se hyvä olisi sanoa suoraan, mutta ystävällisesti. Ja seksikohtauksista: kyllä minä niitä joskus kaipasin kirjoihin, olin silloin jotain 13-15. On niillä paikkansa siis...

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!