tiistai 22. tammikuuta 2013

Ajatuksia herättävä artikkeli

Näin ruokateollisuus tekee kansasta lihavan, sairaan ja nälkäisen.

Olen itse kiinnittänyt huomiota samaan asiaan. Siis siihen, että vaikka syön, nälän tunne saattaa säilyä. Tunne on outo, kun samaan aikaan on vähän ähky ja kuitenkin nälkä. Olen syyttänyt oudosta tilasta stressiä, joka pistää nälkähormoonit liikkeelle ja sekoittaa aineenvaihdunnan. Syytän edelleen stressiä, mutta ryhdyn nyt ihan uteliaisuuttani tutkimaan ruokien tuoteselosteita, onko niissä käytetty fruktoosia. Joskus, siis ihan liian usein, tulee puperrettua keksejä ja karkkeja, vaikka sinänsä en valmisruokia, mehuja tai muroja käytäkään.

Onneksi fruktoosin välttäminen ei tarkoita, että pitäisi karttaa hedelmiä. Teollisuudessa käytettävä fruktoosi on maissista tehtyä siirappia.

No ei minulla muuta. Palaan 1200 luvun Koroisiin. Olen luvannut tehdä pienen kuvaelman aiheeseen liittyen.

Share/Bookmark

10 kommenttia:

 1. (luulen että syöt liian vähän rasvaa, joka antaa pitkän kylläisyyden tunteen, ei tartte syödä koko ajan...)

  VastaaPoista
 2. No en todellakaan syö liian vähän rasvaa, hehheh kaikkea sitä kuuleekin...

  VastaaPoista
 3. Katsoin piruuttani Pubmed:sta asiaa koskevia artikkeleita. Löytyi korrelaatio tämän fruktoosisiirpin, lihavuuden ja diabeteksen välillä, mutta todisteena artikkeleissa oli se, että maissa, joissa tätä tuotetta käytetään runsaammin esiintyi enemmän diabetesta ja lihavuutta. Luulen, ettei asia ole ihan niin yksinkertainen, vaan löytyy muitakin asiaan vaikuttavia muuttujia. Runsaasti fruktoosia sisältäviä mehuja ja limsoja juovilla on muuten enemmän kihtiä kuin muilla.

  VastaaPoista
 4. No varmaan moni asia vaikuttaa, esim. se miten vähän ihminen nykyään saa liikuntaa, vaikka luulee olevansa hyvinkin liikunnallinen käydessään kolme kertaa viikossa punttisalilla tai joogassa, jonne ajaa autolla ja hissillä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni terveyteen liittyvä asia ei ole yksinkertainen asia, ihminen on monimutkainen biologinen ja psyko-fyysinen kokonaisuus.

   Ylipaino on esimerkiksi sellainen mantra, että sitä hoetaan sairautena tai ainakin sairauksiin johtavana. Ikäänkuin ruumiinpaino tai -koko johtaisi yksiselitteisesti muihin (usein vielä kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin) sairauksiin.

   Kokoon liitetty terveys-sairaus näkemys johtaa helposti terveydenhoitosyrjintään.
   (En tarkoita tässä huomattavaa/suurta ylipainoa enkä elämäntavoista johtuvaa ylipainoa vaan rakenteellisia eroavaisuuksia).

   Poista
  2. Tuo syrjintä on niin totta. Ehkä nykyään ei kouluissa enää ole mitään terveydenhoitoa, mutta minun aikanani oli, ja tapa, jolla ylipainooni kiinnitettiin huomiota oli syrjivä, ja jätti elämänikäiset vammat.

   Poista
 5. Kirsti, kun aloin turvota ja sain outoja vatsavaivoja, joiden yksityiskohdilta sinut tasan tarkkaan säästän, sain jostain vinkin, että pois kaikki keinotekoiset makeutusaineet. Siitä on nyt aikaa noin puoli vuotta ja tilanne on korjaantunut.

  Kannan mukanani lappua, josta voin kaupassa luntata, mitä ei saa olla misään tuotteessa ja ne ovat nämä:

  sorbitoli, maltitoli, mannitoli ja ksylitoli, sorbitoli kätketän usein koodin E420 alle, sillä monet ovat näitä oppineet karttamaan.

  Nyt siis vielä fruktoosikin...

  Minäkään en karta rasvaa;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jättänyt keinomakeat, mutta vielä ei ole näkynyt hoikkuuden suurta voittokulkua...

   Poista
 6. Hoikka tätini täyttää kohta 90 vuotta. Hän laittaa normaalisti ruokansa itse. Tekee isoja annoksia, jakaa rasioihin, pakastaa. Hän oli välillä sairaana ja joutui syömään valmisruokia. Hän oli kauhuissaan siitä, miten pahanmakuisia ne ovat!

  Jos tarkkailee valmisruokien ainesisältöä, aivan masentuu. Mitä roskaa meille myydään.

  Mutta laihtuminen ei ole yksinkertainen juttu. Eri ihmisillä on erilainen elimistö, ja naisilla vaikuttaa lihomiseen esimerkiksi se, että on liikaa estrogeenia.

  Jos laihtuminen olisi helppoa, ja siihen olisi löydetty ratkaisu, maailmassa ei olisi lihavia ihmisiä. Mutta kannattaa myös muistaa, että norsusta ei saa kirahvia. Ruumiinrakennekin pitää ottaa huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kenellä ei itsellään ole tätä ongelmaa, ei todellakaan ymmärrä niitä joilla on...

   Poista

Kerro mitä mielessä!