keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kyl ainaki tääl Turus!

Ihan vahingossa katsoin Motin ohjelman Vapaamuurareista. Onko kysymys iloisten herrojen viattomasta keskinäisestä lystinpidosta, kuten olen tottunut ajattelemaan, vai vaikuttavatko vapaamuurarit politiikaan? Jos tuomari on vapaamuurari, tekeekö hän puolueellisia päätöksiä vapaamuurariveljen hyväksi?

Hiukan ainakin havahduin, kun entinen Turun yleissuunnitteluarkkitehti Jukka Paaso tyynesti kuvaili Munien tervausrituaalin, jota hän oli ollut todistamassa. Sitä haluaisi ajatella, että eihän tuo ole totta. Ei meidän sivistyneenä, valistuneena aikanamme tuommoista tehdä. Ja sitten tajuan, että varmaan tehdään, ja vielä kummempaakin.Share/Bookmark

17 kommenttia:

 1. Ohjelma oli ovelasti laadittu siten, että lähdekritiikki on katsojan vastuulla. Missään ei esim. väitetä, että juuri vapaamuurarit harrastaisivat tervattuja saati kullattuja munia. Tämä kuitenkin jäi varmasti päällimmäisenä mieleen :)

  Kirsti, lue Pertti Jarlan kirjoitus "Jüri Lina ad Hominen" Suomen Kuvalehden blogeista 21.1.13

  VastaaPoista
 2. Pidän hyvä veli- systeemiä mahdollisena, koska sitä esiintyy muuallakin kuin vapaamuurareissa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä Marjatta!

  Äijä, totta puhut. Kiinnostaa kuitenkin miettiä, että onko vapaamuurareilla tuollaisia outoja rituaaleja ja mikä merkitys niillä on...

  VastaaPoista
 4. Mike Pohjolan Ihmisen poika antaa ymmärtää, et varsinkin siel Turuus. Vapaamuurareista ei kirjassa kylläkään ollut kyse, vaan Turun taudista. Mutta ehkäpä ne ovat saman kolikon kaksi puolta.

  Leena

  VastaaPoista
 5. Kanadassa Vapaamuurarit ei ollut salaseura. En tiedä heidän toiminnastaan enempää, mutta jäsenyydestä puhuttiin avoimesti ja ihmeteltiin, että se on Suomessa salaseura. Se ei ollut myöskään eliittiklubi.

  Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa yleensäkin yhteiskunta on asenteiltaan tasa-arvoisempi kuin Suomessa. Se johtuu osittain siitä, että puolueet eivät ole Ranskan vallankumouksesta alkaneen vasemmisto-oikeisto -ajattelun vallassa samalla tavalla kuin Euroopassa.

  Taas tänään Hesarissa kirjoitettiin, että Obama on demari. Huvittavaa. USA:n Demokraattinen puolue ei ole vasemmistopuolue muiden kuin Suomen demareiden ja joidenkin Obaman perivihollisten mielestä.:)
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_demokraattinen_puolue

  Demokraatit haluavat osavaltioille enemmän oikeuksia kuin keskusvaltiolle, ja suuri osa demokraateista on enemmän oikealla kuin mikään suomalainen puolue jopa Wikipedian mukaan. Minusta demokraattinen puolue vastaa lähinnä Suomen Kokoomus-puoluetta.

  VastaaPoista
 6. Aivan totta, Yhdysvalloissa Vapaamuurarit ei ole salaseura. Pienissäkin kaupungeissa on Vapaamuurarien symboleilla koristeltuja rakennuksia, joissa pidetään seuran kokouksia. Naapurini on vapaamuurari ja rotary, eivätkä muurareitten kokoukset ole sen salaisempia kuin rotaryiden (vai sanotaanko rotareitten?). Kaupungissani on 1800-luvulta peräisin olevia salaseuroja. Yhteen seuraan kuuluu kerrallaan ainoastaan 7 henkilöä. Kun seuraan kuuluva tyyppi kuolee, yliopiston kirkon kelloja soitetaan. Kuoleman jälkeen tyypin henkilöllisyys paljastetaan. Tämän seuran tarkoitus on harjoittaa hyväntekeväisyyttä.

  VastaaPoista
 7. Leena, ehkä Turku on aina vähän eri maata tosiaan.

  Anna, kiitos ameriikan asioiden avaamisesta:-)

  Anonyymi, minua kyllä vähän ottaa aina pattiin rotarytkin, vaan minkäs teet...

  VastaaPoista
 8. Tällaista ohjelmaa olisi tietysti kivointa katsella, jos olisi vapaamuurari. Heille se lienee viihdyttävää, kun se on muille kiihdyttävää. Hierojani on rotary ja saan häneltä alennusta ja hän on luvannut käydä puolestani kaupassa, jos olen sairas. Polkupyörä ei ole hänelle vieras. Hän on joskus ollut ohjaamassa pitkään Lahjan Tyttöjä. On nyt kesäisin lomakoti Tammilehdon eli tuettujen lomien vetäjänä. Hän iloitsee aidosti, kun kalenterissa on tyhjää, vaikka rahaa ei tule. Hän kertoo minulle jänniä tarinoita ihmisistä, perheestään ja sattumuksista. Usein puhumme jopa puoli tuntia niin sanotusti paskaa hieronnan jälkeen. Aivan ihanana ihmisenä pidän häntä. Annan anteeksi, että onpi rotary.

  VastaaPoista
 9. Varmaan antaisin minäkin anteeksi, jos olisi lähipiirissä tuommoinen rotary.

  VastaaPoista
 10. Kaikki suljetut hyvä veli verkostot vaan ovat vähän arveluttavia jotenkin.

  VastaaPoista
 11. Entä Maltan ritarikunta?

  VastaaPoista
 12. Turussa on hyväveliverkosto joka pitää valtaa (en tiedä kuinka moni heistä tervaa toistensa munia, mutta muita juttuja kaupungilla liikkuu kyllä).

  Kunnallisvaalien voittaja, suurin henkilökohtainen äänimäärä, meni viime vuonna nuorehkolle naiselle, Li Anderssonille. Se antaa toivoa!

  VastaaPoista
 13. Minäkin annoin ääneni Liille...

  Jaa anonyymi, tee ensin Mot-tyylin ohjelma Maltan ritarikunnasta, niin keskustellaan sitten.

  VastaaPoista
 14. Mistähän johtuukaan, että nk. hyväveli -verkostoja on aina ollut ja tulee kait olemaankin, kun taas hyväsisko -verkostoja ei ole koskaan ollut, eikä kait tule koskaan olemaankaan.

  VastaaPoista
 15. Siskot varmaan verkostoituvat mieluummin niiden hyvin veljien kanssa. Vaikka onhan noit zonta-naiset sentään.

  VastaaPoista

Kerro mitä mielessä!